"El que està passant a Catalunya és un insult a la democràcia a Europa". Així de contundent s'ha expressat l'antic portaveu del grup sobre Catalunya a Westminster, Chris Bambery, que ha qualificat de "vergonyosa" l'actitud de Madrid judicialitzant el procés. Bambery era fins fa poques setmanes el portaveu del grup de 21 diputats britànics de sis partits diferents constituït a Westminster per defensar el dret de Catalunya a l'autodeterminació, i ara temporalment suspès fins passades les eleccions legislatives britàniques del proper més de juny i reconstituïda la cambra baixa.

L'exportaveu ha fet aquestes declaracions en un debat a Belfast (Irlanda del Nord) sobre les nacions sense estat i les seves conseqüències arran del Brèxit, organitzat per la Queen University i el Diplocat. Bambery ha criticat durament la judicialització del procés, i s'ha referit especialment al cas que afecta la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Un procés judicial que creu que hauria de "preocupar" a tots els demòcrates. 

L'escocès ha denunciat que s'hagi obert un procés judicial contra Forcadell per permetre un debat al Parlament que "demanaven els diputats" i ha acusat l'Estat de no permetre "la llibertat d'expressió". En aquest punt, Bambery també ha criticat l'actitud passiva de la Unió Europea, i també del Regne Unit, davant dels fets, i s'ha preguntat que passaria si "això estigués passant a Rússia". 

Pel que fa al grup sobre Catalunya, el seu exportaveu ha recordat que es va constituir per denunciar casos judicials com el de la presidenta del Parlament i per defensar el dret a l'autodeterminació dels catalans. Sobre això, Bambery també ha denunciat que després de crear el grup, la diplomàcia espanyola cridés dos diputats a l'ambaixada, per explicar-los "per què no es pot fer un referèndum i què diu la Constitució". 

"Madrid creu que el problema desapareixerà"

Al debat a Belfast també hi ha participat la directora de Relacions Exteriors del Govern, Maria Badia, que ha defensat el dret a l'autodeterminació de Catalunya i ha assegurat que és un dret que s'ha de respectar en totes les democràcies contemporànies. "Totes les nacions han de poder decidir què volen ser", ha defensat Badia. 

La número dos del conseller Romeva ha criticat l'actitud del Govern espanyol, per aferrar-se a la idea que Espanya és "indissoluble" perquè així ho mana la Constitució, i ha assegurat que "Madrid creu que el problema desapareixerà sol". En aquest sentit, però, ha matisat que no serà així i ha defensat que a Catalunya hi ha més d'un 80% de la població que vol votar. Badia, a més, ha defensat que la Unió Europea haurà de pronunciar-se en algun moment.

A l'acte també hi han participat Alex Maskey, diputat del Sinn Féin a Irlanda del Nord i Jane Morrice, portaveu laborista a l’Assemblea d'Irlanda del Nord. Tots ells han format una taula rodona sobre "Nacions sense estat a la Unió Europea a l'ombra del Brèxit: Catalunya, Irlanda del Nord i Escòcia" moderada per la periodista de l'agència de notícies Reuters i The Irish Times, Amanda Ferguson.