La CUP ha confirmat aquest dimarts en el marc del debat de la Llei dels Pressupostos de la Generalitat del 2017 que votarà a favor dels comptes del Govern per tal que es puguin aprovar en el ple d'aquest dimecres. Ara bé, segons ha matisat la diputada Eulàlia Reguant, es tracta d’un “sí condicional” a la celebració del referèndum, pel qual ha exigit data i pregunta.

Després d’un discurs ple de retrets al Govern de Junts pel Sí per la falta “d’esforç redistributiu i polítiques socials” dels pressupostos, la CUP ha justificat el seu vot favorable com “un sí condicional, amb data de caducitat” al compromís dels pressupostos per tal que se celebri un referèndum.

Segons ha exposat la diputada, la CUP no votarà a favor dels comptes “pel seu contingut social“, sinó que donarà un “sí a la ruptura democràtica, a la convocatòria del referèndum sense demanar permís ni perdó i al procés constituent”. Per la seva banda, Reguant ha demanat que “s’acabin ja els xantatges polítics” -de Junts pel Sí, que “durant mesos” ha vinculat l’aprovació dels pressupostos i la celebració del referèndum- i ha apressat el Govern per tal que defineixi la pregunta i la data del referèndum.

“Portem mesos d’un compte enrere sovint incert. Ara comença el compte enrere inapel·lable. No hi ha cap altre allargament més enllà del setembre del 2017, ni cap nova pantalla”, ha afirmat la diputada. Per aquest motiu, des de la CUP consideren que “ha arribat el moment de ser clars” i posar una data i una pregunta pel referèndum. La data hauria de servir per “tenir clar l’horitzó” mentre que la pregunta ha de permetre “treballar incansablement pel ‘sí’ o pel ‘no’ del referèndum”.

Durant la seva intervenció Reguant ha presentat la seva proposta de pregunta, amb resposta binària i expressada tant en català com en aranès. “Vol que Catalunya esdevingui una República independent? Sí/ No”.

Consell de Garanties Estatutàries

En referència a la inconstitucionalitat de la disposició dels pressupostos per finançar el referèndum, la CUP ha reiterat el seu escepticisme cap al Consell de Garanties Estatutàries, un òrgan de “mentalitat autonòmica i de caràcter consultiu” que vetlla pel compliment de un Estatut “que no ha estat validat pel poble de Catalunya”.

Reguant ha reconegut que “és obvi” que el referèndum és contrari a l’Estatut i també a la Constitució, justament “per la manca de democràcia i reconeixement del dret a l’autodeterminació” de les lleis existents. Per aquest motiu, la diputada ha considerat: “Pels que treballem per la transformació social i per trencar el taulell d’escacs d’un estat demofòbic, el referèndum és la clau que obre tots els panys”.