El que va ser cònsol honorari de Letònia a Barcelona, Xavier Vinyals, ha denunciat al diari ABC per haver publicat una informació que estaria en dubte. El rotatiu de Vocento va assegurar en diverses notícies publicades entre el 17 i el 20 de setembre del 2016 que Vinyals va exhibir "una gran estelada a l'edifici de l'oficina consular", una informació que va negar el cònsol a aquest diari i que el va portar a escriure una carta de rectificació a ABC. Ara, l'exdiplomàtic ha fet un pas més amb una denúncia.

La denúncia va ser presentada a finals del mes de setembre i la vista del judici es va celebrar el passat 19 de març. El Nacional s'ha posat en contacte amb Vinyals per recollir la seva versió dels fets. Assegura que ell mai va penjar l'estelada i que la informació publicada per l'ABC, ha afirmat: "atemptava contra la meva honorabilitat i per aquí sí que no hi passo".

L'ABC i l'estelada

El diari de Vocento va publicar el mes de setembre passat diverses informacions en què s'assegurava que el cònsol honorari de Letònia a Barcelona, Xavier Vinyals, havia penjat una estelada a l'edifici oficial. Com a conseqüència, el Ministeri d'Afers Estrangers va decidir retirar-li l'exequàtur al cònsol, per la qual cosa va deixar d'exercir les seves funcions. Vinyals ha assegurat a aquest diari que l'ABC no va rectificar la informació: "Sinó que únicament es va remetre el meu punt de vista", sense mostrar que havien comès un error.

Vinyals assegura que l'ABC no va rectificar: "Únicament es va remetre el meu punt de vista"

I és que Vinyals manté que és "fals" que l'estelada s'exhibís a l'edifici del carrer Iradier número 22 de Barcelona –edifici consular de Letònia– i que pengés de la seu del Consolat, sinó que penjava de la primera planta d'aquest edifici, que pertany a un particular. Vinyals va anunciar llavors que denunciaria el diari ABC, que va publicar la informació, en cas que no hi hagués una rectificació clara. I així ha estat finalment.

Deu anys de cònsol honorari

Vinyals va deixar de ser el cònsol honorari de Letònia a Barcelona el passat 27 d'octubre, gairebé després de deu anys de romandre en el càrrec. Margallo el va arribar a acusar d'haver violat la Convenció de Viena exhibint una bandera estelada durant l'última Diada, fet que Vinyals encara nega en declaracions a aquest mitjà: "No he incomplert mai els preceptes de la Convenció de Viena", ha explicat.

Letònia es va oposar a la decisió

Eurodiputats letons van criticar la decisió del govern espanyol de retirar l'acreditació al cònsol honorari de Letònia a Barcelona. "No és gens seriós", va assegurar el socialdemòcrata Andrejs Mamikins, que va considerar que acusar-lo d'haver penjat una bandera estelada "és una raó molt divertida per expulsar un cònsol". També el conservador Roberts Zile va retreure al llavors ministre espanyol d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, la seva "actitud equivocada i clarament inadequada per als estàndards democràtics del segle XXI". "És una decisió horrible", va lamentar la verda Tatjana Zdanoka.