El Consell de Ministres en funcions aprovarà aquest divendres la presentació d'un incident d'execució de sentència contra el Parlament de Catalunya per l'aprovació de les conclusions de la Comissió d'Estudi del Procés Constituent. L'Advocat de l'Estat ja fa dies que treballa en la redacció de l'escrit que podria sol·licitar als membres del Tribunal Constitucional que activin ja les potestats que els va atorgar l'última reforma de la Llei del TC per multar o suspendre els càrrecs públics que incompleixin les seves sentències.

El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha assegurat que informarà els líders del PSOE, Podemos i C's abans d'anunciar el contingut del document que el seu executiu portarà al registre del TC. El mateix Rajoy ha situat la necessitat de plantar cara al "desafiament" del Parlament com a exemple de la urgència en la creació d'un nou executiu.

Possibles suspensions

L'executiu espanyol en funcions debatrà aquest divendres si introdueix un nou element a la batalla política i jurídica que manté amb el govern i el Parlament de Catalunya, i demana ja al Tribunal Constitucional que faci ús finalment de les atribucions que li permeten multar i suspendre aquells que no compleixin les seves sentències.

Tot plegat després de l'aprovació per part del Parlament de les conclusions de la Comissió d'Estudi del Procés Constituent contravenint l'advertència que el mateix TC va fer en un escrit la setmana passada, on advertia que el Parlament no pot impulsar cap mesura encaminada a la sobirania. 

Reacció immediata o al setembre

El Tribunal Constitucional no té calendari de plens fins al mes de setembre, però es trobarà dilluns amb un nou document del govern espanyol que li reclamarà una resposta a l'actuació del govern de la Generalitat. 

No està clar si en el cas que el govern espanyol sol·liciti mesures dràstiques, el Tribunal optarà per resoldre la qüestió amb celeritat o bé introdueix algun tipus de nou advertiment a la cambra abans d'iniciar el procediment.