Emulant el Concert per la Llibertat del Camp Nou de fa quatre anys, el dissabte 2 de desembre tindrà lloc el Concert per la Llibertat dels Presos Polítics. L’objectiu: omplir les 60.000 localitats de l’Estadi Olímpic Lluís Companys de Barcelona. Tots els artistes actuaran de manera altruista i els beneficis es destinaran íntegrament a la caixa de solidaritat "amb els represaliats". “Hem de mantenir aquesta flama”, ha assegurat Agustí Alcoberro, vicepresident de l’Assemblea Nacional Catalana, entitat organitzadora de l’acte. Les entrades, que costaran entre 10 i 30 euros, estaran disponibles a partir d'aquest dimecres a la web assemblea.barcelona.

Segons ha explicat Linus Puchal, productor de l’acte i membre del secretariat nacional de l’ANC, el concert està pensat per ser “reivindicatiu, auster i perquè pugui assistir-hi un públic familiar”. L’horari serà de dos quarts de cinc a dos quarts de vuit de la tarda. Serà auster perquè volen destinar el màxim d’ingressos possibles a la caixa de solidaritat i perquè “no és una festa major, sinó que estem indignats”. La caixa de solidaritat ja ha recaptat més de 4,5 milions d’euros, dels quals s’han gastat poc més de tres milions. Hi queda un milió i mig.

La directora de SunMusic i productor artística del concert, Gemma Recoder, ha revelat alguns noms del cartell, com ara membres de La banda impossible (Gerard Quintana, Natxo Tarrés, Jofre Bardagí), Amics de les Arts, Elèctrica Dharma, Els Catarres, Doctor Prats, Oques grasses, Judit Nedderman, Buhos o Cesk Freixas. La intenció és ajuntar dalt d’un escenari artistes de diferents generacions, que actuaran plegats.

concert presos anc sergi alcazar

Seran cançons reivindicatives, “que formen part de la història del món”, ha assegurat Recoder. Ha subratllat que han tingut molt poc temps per a preparar el concert, però ha agraït als artistes que s’hi han compromès. “Se’ns ha ofert tanta gent que podríem fer un concert de deu hores”. La intenció és que els parlaments i discursos es redueixin a la mínima expressió.

Linus Puchal ha afirmat que el Concert per la Llibertat dels Presos té un “lligam històric” amb els dos que l’han precedit: el Concert per la Llibertat del 2013 i el de Lluís Llach del 1985. Tots dos van ser al Camp Nou. Aquest cop no ha estat possible perquè cau en plena temporada de futbol. “Hi ha un fil conductor per la llibertat”, ha sostingut el productor. “Ho fem perquè creiem molt en la causa i estem molt enfadats”, ha justificat Gemma Recoder. “Creiem que la música ha estat l’idioma universal a favor de les causes dels drets humans i de reivindicació de les injustícies”.

Agustí Alcoberro ha volgut destacar la necessitat de “generar activitat” per recaptar diners per la caixa de solidaritat, però també per no normalitzar la situació, no banalitzar l’existència de presos polítics. “No podem convertir-ho en un fet quotidià”, ha avisat el líder accidental de l’entitat sobiranista.