La Comissió Europea ha reconegut avui per primer cop "preocupació" per Catalunya, i el portaveu de Jean-Claude Juncker ha assegurat que Brussel·les està "atenta" a les "conseqüències" que pot tenir l'escalada de tensió entre el principat i l'Estat espanyol. Fins ara la posició oficial de la Comissió era no valorar la qüestió i situar-la només com un afer intern espanyol.

“Sobre Catalunya tan sols puc dir que estic personalment preocupat per la situació però no afegiria cap coma al que ha dit la Comissió, que això s'ha de resoldre a Espanya i tot el que pogués dir aquí no ajudaria a la situació, però ho seguim amb precupació. Sí, haurem d'estar atents a la situació, a si té conseqüències d'una manera o altra”,  ha advertit el cap de gabinet de Juncker, Martin Selmayr. Selmyr està considerat un dels polític més influents de Brussel·les.

L'inici del gir de la Comissió Europea s'ha produit després que la premsa alemanya està expressant des d'ahir un fort malestar per la forma com el president espanyol, Mariano Rajoy, està gestionant la situació, posicionament al qual s'ha sumat el diari britànic The Times, apostant per acceptar el referèndum de l'1 d'Octubre.

Mentrestant, una cinquantena d'eurodiputats de sis grups polítics a Brussel·les i representants de 18 Estats membres han reclamat al president espanyol, que "aturi immediatament" les "accions repressives" contra Catalunya i obri "un diàleg polític". En una carta, els eurodiputats asseguren que el referèndum d'autodeterminació és "una reivindicació política legítima" dels catalans.