El Comissari Europeu d'Afers Econòmics, Pierre Moscovici, ha assegurat que una Catalunya independent no seria membre de la Unió Europea. “La UE només reconeix un estat membre, Espanya”, va assegurar aquest dimecres en una entrevista a la cadena francesa LCP.

Moscovici va defensar que el conflicte entre Catalunya i Espanya és un “assumpte dolorós” però que ha de ser resolt pels propis espanyols. “Ni a Brussel·les, ni a París, ni a cap altre lloc es resoldrà aquesta situació”, va afegir. En aquest sentit, va fer una crida al diàleg i a la pacificació, referint-se a les imatges de violència de l’1-O que, segons ha acceptat, els “van xocar”. “La solució no pot ser confrontació”.

El comissari europeu va mostrar-se convençut que no té por a un “contagi” a altres regions europees o a la “desintegració” de la UE. Moscovici considera que el cas català demostra el problema de “desigualtats entre regions” europees. “Sovint són les regions més riques les que volen la seva independència i això planteja el problema de fer front a les desigualtats territorials”, assegurava.

Davant d’aquesta qüestió, el comissari aposta per una intervenció de la Unió Europea, per ajudar a abordar aquestes desigualtats. “La convergència econòmica és un tema polític important, que no pot ser tractat només dins d’un marc nacional”.

En el cas català en concret, va proposar “reforçar la inversió i fer més convergents les economies”. Moscovici veu ara més possible aquesta via en comparació amb els últims anys per “la victòria de Macron, l’orientació europea d’Àngela Merkel i la voluntat política de la comissió Juncker”.