L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha descartat pactes de govern posteriors al 21-D amb els partits que defensen la "irresponsabilitat" de la via unilateral o "l'autoritarisme" del 155. "No farem pactes de govern amb cap de les opcions que defensin aquestes opcions extremes", ha insistit en una entrevista a la Cadena Ser. D'altra banda, ha assenyalat les càrregues policials com el que ha repercutit més en la imatge de Barcelona i ha afegit que van generar "pànic" a l'exterior. En menor mesura, segons Colau, la declaració d'independència també ha fet mal a la imatge de Barcelona i Catalunya. L'alcaldessa ha carregat contra el PSC i el PSOE per haver-se alineat amb el PP "sense fissures" i amb la versió "més dura".

Preguntada per si Catalunya En Comú descarta pactar amb ERC després de les eleccions del 21 de desembre, Colau ha respost que encara no s'ho han plantejat però ha refermat la seva posició contrària tant a una declaració unilateral d'independència com a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució que ha suposat la suspensió de l'autogovern. 

Colau assegura que l'objectiu del seu espai és "reconstruir majories socials" i dialogar amb tothom però, d'entrada, ha descartat pactes de govern amb els que defenen la via unilateral o el 155. 

L'alcaldessa considera que no s'han de treure responsabilitat als responsables de la declaració d'independència però també ha assenyalat que l'aplicació del 155 no ha fet res més que complicar la situació. Ha estat, segons Colau, el pitjor que li ha passat a Catalunya en democràcia. 

Davant d'aquesta situació, ha definit com a "incomprensible" que el PSC s'hagi alineat "sense fissures" amb el PP de la corrupció. Una posició que, segons l'alcaldessa, tampoc s'entén des de les files dels socialistes catalans com demostren les dimissions d'alcaldes com el de Terrassa o Blanes.

Colau ha defensat que si ella hagués estat presidenta del govern espanyol en aquesta situació hagués negociat abans de la declaració d'independència i "no s'hagués arribat fins aquí".