Clara Ponsatí, la consellera d'Ensenyament, en una entrevista a RAC1, ha afirmat amb autocrítica que el Govern no tenia capacitat per fer realitat els resultats de l'1-O. Ha apuntat que és evident que no hi havia la capacitat per fer realitat la independència. "No estàvem prou preparats", ha dit amb un punt d'autocrítica, "per donar continuïtat al que va decidir el poble de Catalunya l'1 d'octubre", i ha afegit que "no estar prou preparats és un error". Ponsatí afirma que no van saber reaccionar prou bé en les tres setmanes després del referèndum. Ha afegit que, malgrat tot, "No he enganyat a ningú". Argumenta que "L'independentisme en general i el Govern, no van valorar prou que el nacionalisme espanyol té una gran força que s'administra de forma autoritària i a la vegada violenta". Ara bé, ha deixat clar que "cal tenir en compte la resposta autoritària i contundent del govern espanyol", una resposta que ha definit com "de guerra". I ha aclarit que "no es pot fer responsable a les víctimes dels actes dels botxins". 

Front a Colau

En aquest sentit, Clara Ponsatí ha rebutjat la demanda d'explicacions d'Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, i ha apuntat que en una campanya normal tothom hauria de donar explicacions lliurement, però que ella ha de fer-ho mitjançant la ràdio per ser a l'exili, i ha apuntat que Colau té responsabilitats també en l'1-O. En relació a les eleccions del 21-D, Ponsatí ha afirmat que tan sols participaria en les eleccions en una llista de país (que és la que ella considera desitjable), i no en una de partit, i diu que no té cap afany en tornar a ser consellera.

Revelacions

Ponsatí ha explicat alguns detalls de la seva sortida de Catalunya. Ha confessat que després de la proclamació de la independència va arribar a témer per la seva seguretat, perquè va detectar símptomes de guerra bruta (van assaltar el despatx d'una persona que li guardava materials). Ponsatí ha afirmat que tots els membres del Govern van discutir si calia anar-se'n a Bèlgica i lliurar-se a la justícia espanyola i que, tot havent-hi arguments per a les dues opcions, la decisió va ser personal.

El retorn

Clara Ponsatí, que ha agraït la participació de tanta gent en la manifestació del dia d'ahir en favor dels presos i els exiliats, està convençuda de què tornarà a Catalunya i afirma que no sap quan això succeirà, però que serà "aviat". Ponsatí, que fins fa poc temps havia estat professora a una universitat escocesa, afirma que la seva vida és molt més dura ara que abans, per a ella i per a la seva família, però que tornant a Catalunya va fer allò que tocava.