Debat sobre el procés sobiranista a Estocolm. L'acte, que duia per títol “Self-determination within the European Union: the case of Catalonia” (Autodeterminació a la Unió Europea: el cas de Catalunya), ha estat organitzat pel Diplocat, juntament amb el think tank suec Arena Idé. En ell hi ha participat Niklas Bremberg, que forma part del Programa Europeu del Swedish Institute of International Affairs(UI), que ha posat en dubte que una Catalunya independent quedés fora la Unió Europea

Bremberg ha parlat del conflicte entre legalitat i legitimitat que planteja el cas català i ha conclòs que “si Catalunya realment vol tenir influència dins la UE, cal que ho faci com a estat membre”. Sobre la permanència d’una Catalunya independent dins la UE, s’ha mostrat molt escèptic que es puguin “expulsar 7.5 milions ciutadans de la UE”. Bremberg ha fet aquestes declaracions en una taula rodona on ha debatut amb Josep Costa, professor associat del Departament de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Pompeu Fabra, i que ha estat moderada per Lisa Pelling, analista en cap a Arena Idé.

Per la seva banda, Josep Costa també s’ha referit a les tensions entre legalitat i legitimitat en els casos d’autodeterminació interna, quan un col·lectiu reclama la independència d’una part de l’estat legalment constituït. Costa ha posat en dubte que s’hagi d’utilitzar la força per garantir la unitat d’un estat i també ha dit que “una Constitució no pot actuar com a camisa de força per als ciutadans d’un territori”. Finalment, ha reconegut que el cas català és un repte i una oportunitat per a la UE, “que haurà de demostrar si és una federació en evolució constant o només un club d’estats”.

La jornada, que s’ha fet a la seu d’Arena Idé a Estocolm i ha comptat amb la presència d'una cinquantena de persones, ha estat presentada per Albert Royo, secretari general de Diplocat. Royo ha fet  la conferència inaugural, amb el títol de “Towards an independent Catalonia within the EU?” (Cap a una Catalunya independent dins la UE?). Royo ha repassat els esdeveniments dels darrers anys i ha donat claus per interpretar el moment polític actual, quan falta just un mes per al referèndum de l’1 d’octubre. També ha subratllat que “Europa hauria d’evitar la paradoxa que implica que països que han aconseguit la independència amb processos violents estiguin plenament inserits en la comunitat internacional, mentre que Catalunya vol exercir el dret d’autodeterminació de manera pacífica i democràtica i està sent menystinguda i bloquejada en termes polítics i legals”.

Arena Idé és un think tank independent que va ser fundat l’any 2000 pel moviment sindical suec i que tracta temes de política econòmica, mercat del treball i qüestions democràtiques i del benestar. Forma part del grup Arena, que també edita una revista cultural i un diari digital.