El referèndum ha irromput en el debat autonòmic del Consell de Política Fiscal i Financera, presidit pel ministre d'Hisenda Cristóbal Montoro, i la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría. El conseller d'Economia i vicepresident Oriol Junqueras ha votat en contra del sostre de dèficit del 0,6% pactat entre el Partit Popular i el PSOE, avisant-los que Catalunya camina "cap a un altre sistema", i en segon lloc, per l'escàs increment que això suposa en comparació de l'1,18% que volia Junqueras. I preguntat sobre què ha dit l'executiu central del referèndum, Montoro ha esquivat el tema durant la roda de premsa posteriors: "Això no era ordre del dia, però cadascú té llibertat per expressar el que consideri".

El percentatge de dèficit al 0,6% per al 2017 s'ha aprovat amb acord de les autonomies del PP, per bé que a la negativa de Catalunya s'hi han sumat les Illes Balears i el País Valencià, que també hi han votat en contra. Al seu torn, les comunitats socialistes s'han abstingut, com a forma de protesta perquè inicialment el PSOE volia el dèficit al 0,7%. La contrapartida a aquest punt podria ser col·laborar amb el PP amb el sostre de despesa de les comunitats pel 2017, que segons algunes fonts l'executiu té pensat de dur aquest divendres al Consell de Ministres.

Les friccions respecte a l'impost de begudes ensucrades també han fet aparició durant la reunió. Aquesta era una mesura que el vicepresident Junqueras havia planejat per incrementar la recaptació, però més tard el ministre Montoro va fer-se-la seva deixant fora de joc la idea del conseller, perquè l'Estat té prioritat fiscal. Per aquest motiu, el ministre ha exposat que el nou impost podria ser presentat demà al Consell de Ministres i Junqueras, al seu torn, li ha preguntat com el pensaven gestionar. Sobre això, l'Estat encara no ha arribat a una conclusió: si el recapta ell o les autonomies.

La mesura aprovada aquest dijous permetrà donar oxigen del voltant dels 4.000 milions d'euros per a les arques de les comunitats i del voltant de 215 milions per a Catalunya. En aquest sentit, per al 2018 el sostre de dèficit serà del 0,3%, amb l'objectiu que hi hagi estabilitat pressupostària per al 2019. Aquesta reducció creixent ha estat reivindicada per part del PSOE, a més del sostre de les comunitats: que s'apugi el salari mínim un 8%, com ha anunciat el Grup Socialista al Congrés. Això el situaria per damunt dels 700 euros. 

Montoro, i "la nova etapa"

Montoro s'endú la sensació que aquest CPFF forma part "d'una nova etapa". "No hi ha hagut xoc polític" ha assegurat, malgrat el rebuig de les tres comunitats i l'abstenció socialista. La qüestió és que el ministre d'Hisenda s'ha congratulat que la creació d'ocupació, la reducció del dèficit, i la reforma del finançament siguin eixos compartits. "Hem convençut i m'han convençut" ha dit. A més, ha reiterat la voluntat "d'arribar a acords" que el PP estaria fent, juntament amb el PSOE i C's, sense detallar si apujarà el salari mínim. "Ja li ho dic, anem dia a dia" ha conclòs d'una mesura encara per ratificar.

No veu la nova etapa el vicepresident Junqueras, qui en sortint de la reunió ha afirmat que les mesures "estaven molt allunyades d'aquelles que els ciutadans es mereixen". Sembla que l'Estat s'hauria protegit en el fet que no té Pressupostos Generals per excusar que no poguessin oferir unes condicions de finançament millors. Tanmateix, un seguit de representants autonòmics sí creuen que Montoro almenys ha canviat en les formes, i s'ha suavitzat. "La política es caracteritza perquè va cap a situacions diferents" ha reconegut ell mateix.

Així, front un clima "d'entesa" per contrastar, el principal canvi és la participació de Santamaría en la reunió. "La novetat és que la presidència és compartida" ha recordat Montoro. Sobre això, part de l'interès de la trobada s'ha basat en la presència dins de la mateixa sala dels dos vicepresidents, l'espanyola i la catalana. El fet és que fa uns dies el portaveu Íñigo Méndez de Vigo va explicar que "tota correspondència" tindria resposta, en relació amb la carta que Junqueras li havia enviat a la vicepresidenta. Queda així pendent concretar quan es produirà la trobada.