A mesura que els mesos passen i el referèndum comença a perfilar-se a l'horitzó de l'estiu, el govern espanyol intenta reanimar l'Operació Diàleg amb la Generalitat, que fa mesos la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría va aparcar a la Delegació del govern espanyol a Barcelona. Aquesta estratègia va quedar interrompuda en fer-se públiques per les presumptes mesures que podria estar considerant la Moncloa contra el referèndum, com ara l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, o l'estat d'excepció. Ara l'executiu central demana diàleg, tot i que no oblida que les altres opcions són dos estris disponibles a la Constitució per garantir la unitat d'Espanya.

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha comparegut aquest dijous a la comissió de Justícia al Congrés dels Diputats, on ha explicat que la posició del govern espanyol era "coneguda". "No crec haver esmentat cap instrument, més enllà del diàleg. Hi són, però sabem que és una qüestió que cal seguir treballant des del diàleg", ha dit preguntat per Esther Capella (ERC) i Jaume Moya (En Comú), sobre si Rajoy tenia intenció d'aplicar l'article 155 per suspendre competències, com ara les d'Ensenyament, per precintar col·legis en dia del referèndum. Catalá, però, ha insistit que la Generalitat representa els ciutadans i el procés s'hauria d'abordar des de les institucions. 

El ministre ha estat molt breu en la seva intervenció, que ha centrat en temes diversos com la reforma de l'aparell judicial, el veto a proposicions de llei, o la del Tribunal Constitucional, a petició dels grups. Sobre això, la diputada del PDeCAT Lourdes Ciuró ha denunciat que a Europa s'ha criticat la "falta d'independència judicial" a Espanya, i Moya ha demanat expressament pel dictamen de la Comissió de Venècia fa unes setmanes, que ha reprovat que el TC pogués suspendre polítics. Aquí, el nom de Francisco Pérez de los Cobos, anterior president de l'Alt Tribunal, també ha aparegut, sobretot per les paraules que va dir el dia del seu discurs de sortida afirmant que el Constitucional "no pot resoldre" qüestions com el procés.  

Però el ministre s'ha permès una broma, i ha dit que agraïa al comú que "compartís" un posicionament amb Peréz de los Cobos. Catalá després l'ha corregit, afirmant que ell havia estat en la cerimònia de comiat, i que l'expresident del TC havia considerat "molt favorablement la reforma", i que no s'estava desdient del seu mandat, on van aprovar-se diverses sentències contra el procés, com ara la de suspensió de la consulta del 9-N, per unanimitat. "En cap cas tenia dubtes sobre si estava en el pla jurídic", ha reblat.