Mentre l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, encara no acaba de deixar clar si el dia 1 d'octubre obrirà els col·legis electorals per facilitar el referèndum, el 70% dels barcelonins i barcelonines sí que l'hi té. Segons una enquesta feta pel diari Ara, un 70% dels habitants de la capital catalana reclama la col·laboració de l'alcaldessa amb la Generalitat per organitzar i dur a terme l'1-O. 

Es podria pensar que tots aquests ciutadans que reclamen la col·laboració de Colaau són els votants dels partits independentistes, però no és així: aquesta mateixa enquesta indica que un 82,6% dels simpatitzants dels comuns volen que la seva alcaldessa faciliti la feina de cara al referèndum d'independència. 

Amb tot, Colau encara vol esperar abans de fer pública qualsevol decisió i fins al setembre no se'n sabrà res; per ara només se sap que va dir que "posarem totes les facilitats". Aquesta prudència es deu al seus socis de govern al consistori, els socialistes, que divendres passat van donar suport a una iniciativa en contra de la col·laboració del consistori amb el referèndum de l'1-O presentada per Cs, una proposta que el ple va refusar.

Finalment, els comuns s'han quedat sols pel que fa a una posició clara davant el referèndum i són l'única formació que encara no ha mostrat una opinió ferma. Per ara ens haurem de conformar amb el discurs de "donarem suport a l'1-O però com una mobilització, no com un referèndum vinculant".