El PP de Badalona va donar suport aquest dimarts a una moció del PSC en la part expositiva de la qual -que no es vota- es reconeix la plurinacionalitat d'Espanya. La moció pretén "rebutjar el calendari del procés d'independència i cercar un acord per una reforma constitucional" i recull el caràcter plurinacional de l'Estat defensat pels socialistes. 

"Atès que la majoria de la ciutadania a Catalunya està d'acord en trobar una situació a través del diàleg, la negociació i el pacte. Un pacte que, des del nostre punt de vista, hauria de servir per enfortir l'autogovern de Catalunya, millorar el seu finançament i reconèixer el caràcter plurinacional d'Espanya", especifica el preàmbul de la moció.

La moció compta de cinc punts aprovats gràcies als populars. En aquests, es reivindica el respecte a la legalitat i es demana al Govern que, en cas de demanar col·laboració a l'Ajuntament de Badalona per celebrar un referèndum, "ho faci de forma oficial i per escrit" i acompanyat d'un informe del secretari municipal. Així mateix, el text presentat pels socialistes demana que es protegeixi els funcionaris "perquè no hagin de col·laborar amb cap iniciativa que no tingui cobertura legal".

Suports a la moció

La moció va ser aprovada amb els vots a favor del PP i el PSC mentre que ERC, Guanyem Badalona en Comú i el regidor del PDeCAT s'hi van oposar. ICV-EUiA i Cs es van abstenir, com també ho va fer un dels dos regidors del grup municipal de CiU, concretament l'antic representant d'Unió.

Durant la tarda desenes de persones es van manifestar a la Plaça de la Vila de Badalona en suport al referèndum de l'1-O.

Manifestació Badalona referèndum - ACN

Moció Grup Socialista Badalona Rebuig Calendari Procés by El Nacional on Scribd

"Un instrument útil pels independentistes"

El president del PP català i exalcalde de Badalona, Xavier García Albiol, ha volgut aclarir la posició del seu grup i ha assegurat que, “tot i que ja els agradaria als socialistes”, el PP no reconeix la plurinacionalitat d’Espanya. “En cap cas es recull aquesta afirmació en els acords votats”, ha assegurat Albiol ja que, de fet, s'inclou en el preàmbul de la moció.

El líder popular ha carregat contra el PSC i ha assegurat que “ha deixat de ser el partit d’esquerra amb tradició institucional i juga a ser l’instrument útil dels independentistes”. Albiol s’ha remès a les declaracions de l’alcalde de Blanes en favor del referèndum i ha lamentat la posició dels socialistes catalans a l’Ajuntament de l’Hospitalet.

El PSC de l'Hospitalet s'absté

Els regidors del PSC es van abstenir aquest dimarts en una moció del PP català al ple de l'Ajuntament de l'Hospitalet contra el referèndum, el què va provocar que la moció quedés als llimbs perquè l'empat final a les votacions va evitar que s'aprovés ni es rebutgés.

Concretament, tant els 11 regidors socialistes com els dos no adscrits es van abstenir, mentre que els quatre de C's i els tres del PP van votar a favor, i els 3 d'ICV-EUiA-Pirates, els dos d'ERC i els únics regidors de CiU i la CUP ho van fer en contra, deixant un empat que no s'ha pogut trencar.

A l'hora de defensar el posicionament del PSC, el seu portaveu, Francesc Belver, va reiterar que els socialistes "no volen participar en un referèndum que no tingui empara legal" i que si es van abstenir no va ser perquè "els doni igual" sinó per demostrar que la proposta del Govern "no va enlloc". "El PSC vol un referèndum per votar sobre un acord i no sobre una discrepància", va reblar.