Comparació, si més no polèmica, de l'expresident de la Generalitat, Artur Mas. En un acte en suport dels imputats pel 9-N al far de Calella del Maresme, Mas ha assegurat que en els últims 40 anys de democràcia l'Estat "només ha estat contra les cordes dues vegades", el 23 de febrer de 1981 amb "metralletes" i el 9 de novembre del 2014 amb una consulta pacífica i democràtica.

En síntesi, el convergent ha assenyalat, davant la presència dels imputats pel 9-N Irene Rigau i Francesc Homs, la diferència de la "metralleta en mà de militars i guàrdies civils" i "les famílies i la gent a cop de vot i a cop d'urna, que democràticament van fer una aposta a favor del futur del país i la seva dignitat·. També ha posat de manifest que va ser una "aliança màgica" de les institucions i la gent, de la qual cosa ha demanat treure'n la conclusió que quan això passa "el resultat és un èxit sense precedents".

Aquest "repte democràtic" va ser, ha afirmat, un dels moments que mai no oblidarà de la seva presidència de la Generalitat. En qualsevol cas, Francesc Homs ha subratllat posteriorment que el 9-N no es va portar a terme "amb vocació de ser herois ni màrtirs, simplement estem compromesos amb vocació de servei".

26-J

Però Homs també ha parlat de les eleccions generals del 26-J, de les quals és cap de llista per CDC. Ha fet una crida a "defensar a Catalunya" el 26-J i "enviar a la cua" els partits estatals (PP, PSOE i Ciutadans), que "vénen a passejar-se i donar-nos lliçons, com si ho dominessin tot". El convergent ha afirmat que així es donarà un missatge "clar i contundent".

També ha tingut paraules pel referèndum, que està convençut que "més tard que d'hora" es produirà. "Vindrà per la determinació que tenim la gent per la democràcia, perquè tenim la força i la convicció i perquè sabem que no hi ha anhel que en segle XXI es resolgui per les urnes", ha reblat.