La líder de Ciutadans al Parlament de Catalunya, Inés Arrimadas, és també la cap de l'oposició i el fuet del Govern en aquesta legislatura. Té una agenda atapeïda d'actes i entrevistes. Rep l'equip de El Nacional al Parlament de Catalunya. 45 minuts de conversa entremig de dues entrevistes més i d'un dia que es preveu llarg. Arrimadas assumeix que aquesta serà, amb tota probabilitat, una legislatura de "bloqueig" en la qual serà difícil consensuar acords amb el Govern. Lamenta que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, només prioritzi el full de ruta cap a la independència però assegura que entén que molts catalans vegin en la independència una sortida davant la sordesa de Madrid. I en aquest punt, Arrimadas està convençuda que amb un govern de canvi a Madrid, amb Ciutadans en una posició de força, Catalunya hi sortirà guanyant. 

Aquesta setmana hem assistit a l'escenificació d'un acostament entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias que vostès no comparteixen. Per què és incompatible un govern C’s, PSOE, Podemos?

Pel contingut de les propostes de Podemos. Estem disposats a dialogar i negociar. A diferents punts d’Espanya hem arribat a acords amb Podemos, sobretot en l’àmbit de la regeneració d’Espanya, però en l’àmbit econòmic i de la igualtat de tots els espanyols, no ens sentim gens còmodes.

En la qüestió del referèndum tampoc...

Per a nosaltres, començar a fer referèndums per a la independència és trencar un principi d’igualtat molt bàsic. Ara direm que Catalunya sí que té dret a fer un referèndum però Múrcia no? I l'explicació és perquè han fet una coalició en aquestes comunitats autònomes i no en les altres...? 

El problema de Podemos és que no té un projecte per a Espanya

Però Podemos no defensa la independència sinó un referèndum per veure què vol la gent.

El problema de Podemos és que no té un projecte per Espanya. Parlar de Podemos és parlar de molts tipus de projectes. Les reivindicacions de les Marees i Compromís són sovint incompatibles. No es pot governar Espanya quan no tens un projecte clar i el que tens és una aliança electoral. Nosaltres no volem regions de primera i de segona i no compartim model econòmic. Grècia no és un referent, preferim Dinamarca; o el model polític no és Veneçuela, sinó el dels països europeus. Per tot això, no podem governar junts. Ara bé: sí que podem sumar escons al Congrés per aprovar alguna mesura, com eliminar els aforaments o despolititzar la Justícia.

Acceptarien la proposta del PSC i CSQP de fer un referèndum a la quebequesa amb una llei de claredat?

No treballarem per fer eines per trencar Espanya i defensar un referèndum és apostar pel trencament. A vegades, aquí agafem el model del Canadà per explicar coses que són diferents. C’s no ha canviat mai de discurs i això és un avantatge. Els que canvien de discurs cada tres anys o dos mesos, com Podemos o els socialistes, són els que han d’explicar-se. La nostra posició sempre ha estat la mateixa i no és ni immobilista, com la del PP, ni rupturista com la de Podemos. Espanya s’ha de reformar però no s’ha de trencar, sempre hem dit el mateix. Qui defensi el referèndum d’autodeterminació que ho expliqui. Portem sis anys parlant del referèndum, des de l’any 2010, i jo crec que no ha servit de res. No tenim ni més competències, ni més diners.

Portem sis anys parlant del referèndum i no ha servit de res. No tenim ni més competències, ni més diners

Perquè el Tribunal Constitucional va escapçar l’Estatut, aprovat en referèndum a Catalunya, com és preceptiu...

Com és preceptiu que el Constitucional digui la seva també. A qualsevol país democràtic, quan una llei és inconstitucional, un tribunal s’hi pronuncia. Això és molt normal i ho entén tothom.

Però el TC va intervenir després que s’aprovés a les Corts, al Parlament...

Li accepto que el procediment no és el millor. Però és que aquestes qüestions haurien de ser prèvies.

D'acord, referèndum no. Però quina és l’oferta de C’s per solucionar l’encaix de Catalunya a l’Estat espanyol?

La nostra proposta és reformar Espanya. Hem tancat un acord amb el PSOE sobre 200 propostes i volem fer una proposta de millora del finançament.

Reformar Espanya serà bo pels catalans i per a la resta dels espanyols

La millora del finançament no és un joc de suma zero: perquè uns guanyin, els altres han de perdre.

Que Espanya tingui un millor sistema de finançament, més transparent i que garanteixi els serveis bàsics és millor per tot Espanya. També per Catalunya que, òbviament, té un sistema que a mi no em sembla bé. Però en cap cas és suma zero. Reformar Espanya serà bo pels catalans i per la resta dels espanyols. Per exemple, el corredor mediterrani no serà bo només per a Catalunya, també per a Espanya. Pensar que el que és bo per Catalunya ha de ser dolent per Madrid, és molt antic. La Unió Europea no existiria amb aquest raonament. Per què ens sorprèn tant que hi hagi coses que puguin ser bones per a totes les comunitats autònomes?

Pensar que el que és bo per Catalunya ha de ser dolent per Madrid, és molt antic

Potser perquè la política d’inversió estatal de les últimes dècades sempre ha prioritzat altres territoris...

Jo crec que el problema de tot Espanya és que s’ha invertit malament. No només territorialment, conceptualment també. Tenim Espanya plena d’aeroports buits, també a Catalunya. Aquí també s’ha invertit malament. La Línia 9 del metro ens costarà 16.000 milions d’euros; més que l’AVE a la Meca. Jo el que vull és autocrítica; tant des del govern de la Generalitat, com des del govern d’Espanya. Al final, les decisions polítiques han estat molt semblants. Aquí s’han malgastat molts diners en infraestructures buides que no eren necessàries. I després tenim carreteres secundàries, rodalies, corredor mediterrani... que fan pena. S’han de millorar aquestes inversions? Sí. El govern d’Espanya hi ha de col·laborar? Per descomptat. Però que això no ens tanqui els ulls per veure que aquí també hem gastat molt malament.

La Línia 9 ens costarà més que l'AVE a la Meca

Què proposen?

Invertir millor. Invertir quan toca a Catalunya, més i on toca.

 El model de finançament que tenim ara no garanteix a la Generalitat els serveis socials bàsics

Però Catalunya perd o no amb el sistema de finançament actual?

En general, no és un bon sistema de finançament. Un sistema de finançament ha d’anar orientat a finançar serveis bàsics. Per mi la prioritat són la sanitat, l’educació i els serveis socials i el finançament ha de garantir que les comunitats autònomes tinguin diners per finançar-ho. Això, probablement, implicarà que no hi haurà diners per despeses supèrflues i xiringuitos polítics. El sistema que tenim ara no garanteix a la Generalitat els serveis socials bàsics. Tenim diners però ningú et blinda la partida sanitària o educativa. Nosaltres volem blindar-ho i que el model sigui més just i més transparent, que hi hagi coresponsabilitat fiscal i autonomia financera. El nostre referent és Alemanya.

I els topalls pel que fa al màxim que cada territori ha d’aportar a la guardiola comuna?

Això és un mite. El sistema de finançament alemany no estableix cap topall. El que sí existeix és el principi d’ordinalitat.

Hi ha reivindicacions legítimes i el govern d’Espanya ha tancat els ulls a totes les reivindicacions. Si jo sóc presidenta de la Generalitat, les defensaré

Doncs aquesta és una de les clàusules que va eliminar el TC quan va retallar l’Estatut?

És que el sistema de finançament de les comunitats autònomes no el pot definir una comunitat autònoma. Ho ha de fer l’Estat, escoltant les comunitats autònomes. Hi ha reivindicacions que són legítimes i el que ha fet el govern d’Espanya és tancar els ulls a totes les reivindicacions. Però totes aquestes qüestions són legítimes i si jo sóc presidenta de la Generalitat les defensaré. Ara bé, això no té res a veure amb dir que ens maltracten i que hem de marxar perquè no hi ha solució.

 Ens amoïna que el president de la Generalitat no pinti res en la reforma d’Espanya

Si és presidenta defensarà un millor model de finançament per Catalunya?

Un millor model per a totes les comunitats autònomes. No un 'cupo' català. Nosaltres enlloc del referèndum proposem fer política, un millor model de finançament, eliminem diputacions i xiringuitos polítics, despolititzem la justícia, un pacte nacional per a l’educació... Ja sé que això no hi cap en un tuit com dir que “farem la independència” però és un projecte de reforma. El que ens amoïna molt és que ara mateix el president de la Generalitat no hi pinta res, en aquest discurs de reforma d’Espanya. Nosaltres volem que els catalans siguem capdavanters de les reformes de l’Estat. Això és incompatible amb dir que marxem i que farem una declaració unilateral d’independència.

La relació amb el president Puigdemont és més fluïda que amb Mas. Però com es planteja aquesta legislatura? Si el full de ruta del Govern i la CUP és la desconnexió, aquesta serà una legislatura de bloqueig?

Si la prioritat del Govern i la CUP és la independència, hi ha poques coses en les que ens podem posar d’acord. Si les seves prioritats fossin unes altres, podríem arribar a molts punts d'acord. 

Si el Govern tornés a la realitat, estaríem al costat del president per reivindicar millores

Com veu la  relació entre JxSí i la CUP?

La dinàmica de la CUP és una altra. Aquesta setmana que ve veurem una altra diferència molt greu entre la CUP i JXSí. Si tornessin a la realitat, sense renunciar a demanar millores per Catalunya, el FLA, el sostre de dèficit... en tot això, estaríem al costat del president.

C's ha passat a potenciar el discurs econòmic perquè creuen que ara quallarà més que el discurs de la bandera?

No comparteixo aquesta diagnosi. El que passa és que ara tenim 25 diputats i més equip per poder fer més coses i visualitzar més el nostre programa electoral. Ara la gent descobreix que tenim moltes propostes a banda del 'no' a la independència.

Ara la gent descobreix que tenim moltes propostes a banda del 'no' a la independència

Els perjudica que alguns dels seus diputats posin l’accent en un discurs més castís que sovint supera les formes?

Nosaltres no pensem en termes de vots sinó en termes de propostes i valors. Ciutadans és un partit que està al centre polític. A un extrem tenim els immobilistes que no volen canviar res i, a l’altre, els que ho volen trencar tot.

Estic convençuda que moltíssima gent que tota la vida ha votat CDC i PSC, ara mateix està perduda

Han intensificat els contactes amb sectors empresarials, pimes, autònoms... Estan buscant captar part de l’electorat de Convergència?

Estic convençuda que moltíssima gent que tota la vida ha votat CDC, ara mateix està perduda. Li podria dir el mateix del PSC. El votant convergent de tota la vida no comparteix el model de la CUP, ni que les regnes del govern de la Generalitat les tingui la CUP. Penso també en els votants del PSC que hi han vist el canvi constant d'opinió pel que fa al referèndum. En nosaltres trobaran una opció transparent i clara i regeneradora. Jo comparteixo moltes coses de la diagnosi amb la gent que vol la independència, però no pas la solució. Entenc que molta gent hagi trobat en la independència una sortida a la situació dels problemes dels catalans perquè veu impossible que Espanya es pugui reformar.

I de qui és responsabilitat això?

Jo mateixa, a vegades, mirant al senyor Rajoy també tinc aquesta sensació. Per sort, el senyor Rajoy no té perquè ser president d’Espanya. Ja no ha guanyat amb majoria absoluta i això canvia el focus polític. Crec que no hem de pensar a fer la independència sinó en com podem influir els catalans a Espanya. Sempre hem liderat les reformes i ho hauríem de tornar a fer. I el que està fent el govern de la Generalitat és renunciar. Jo he preguntat al president Puigdemont moltes vegades si liderarà les negociacions per a un millor sistema de finançament. M’ha dit que no, que això és una pantalla passada. Jo crec que això és un error. Ara hauríem d’estar picant a la porta i dient que hi ha 7,5 milions de persones que volem aquestes reformes i Puigdemont no ho està fent. És veritat que no hi ha hagut moltes vegades ningú a l’altra banda, però les coses estan canviant.

No hem de pensar a fer la independència sinó en com podem influir els catalans a Espanya

A Catalunya, si hi haguessin eleccions, vostè veu possible un 'Junts pel No' amb el PP?

De cap manera. Si ens plantegem les eleccions en clau plebiscitària, donem la raó als qui volen convertir unes eleccions autonòmiques en un referèndum per a la independència. A més, és que nosaltres volem trencar amb el front del sí i del no. Nosaltres volem fer propostes en sanitat, educació... davant del govern d’Espanya. Aquí tenim un espai molt gran. Junts pel Sí s'ha convertit en un Junts pel No a millorar Catalunya, a lluitar contra la corrupció, a liderar les reformes d’Espanya. Nosaltres som el partit del Sí a Catalunya, a Espanya, a la UE i a les reformes des de Catalunya i per a tot l’Estat. Hem d'aconseguir que Catalunya segueixi liderant econòmicament i políticament Espanya.