La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, ha criticat les "batzegades" del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, a l'hora d'afrontar el procés sobiranista català, i l'ha acusat d'haver-se "podemitzat" i plantejar un projecte propi del "segle XIX".

En una entrevista amb Efe, Arrimadas ha carregat contra Sánchez per defensar el concepte d'Espanya com un Estat "plurinacional" i de Catalunya com una "nació cultural".

Arrimadas ha recordat que, en l'etapa anterior al capdavant del PSOE, Sánchez ja va afirmar que Catalunya era una "nació", paraules que poc després va haver de "rectificar", i que ara planteja un Estat plurinacional "sense concretar" aquesta idea.

"Sánchez diu una cosa i la contrària en molt poc marge de temps", ha denunciat la dirigent de la formació espanyolista, que ha criticat en aquest sentit les "batzegades" del PSOE davant el procés independentista de Catalunya i els "canvis de criteri de Pedro Sánchez sobre la seva idea d'Espanya".

El PSOE es “podemitza”

Per a Arrimadas, el PSOE "s'ha allunyat" d'un projecte per a "tots" els catalans i espanyols, d'un projecte "guanyador", en haver-se "podemitzat" i "mirar tot el dia pel retrovisor" les propostes que planteja Podemos per a Catalunya: "Necessitem un projecte assenyat, constructiu i de futur, i no un que estigui mirant al segle XIX tota l'estona", ha argumentat.

Arrimadas ha manifestat també els seus recels davant la possibilitat que Sánchez pugui plantejar una moció de censura contra el Govern de Mariano Rajoy després de l'estiu i s'ha inclinat per esgotar la legislatura sense deixar d'"exigir" al PP que compleixi amb els acords d'investidura subscrits amb Ciutadans.

En aquest sentit, el secretari general del PSOE ha advertit que Ciutadans "no entrarà en aquest joc" de les mocions de censura, encara que sí que ha expressat la disposició del seu partit a reunir-se amb Sánchez "les vegades que calgui" per acostar els socialistes a les mesures impulsades pel seu partit.

Moció de censura “cada quinze minuts”

"La solució per a Espanya no és fer una moció de censura cada quinze minuts amb Podem i els independentistes, sinó aprofitar aquesta legislatura sense majoria absoluta del PP per aprovar reformes que no s'han fet en 30 anys", ha opinat.

Segons la portaveu estatal de Ciutadans, Sánchez vol "acabar" amb aquesta legislatura, perquè es troba en la tessitura de dirigir el grup parlamentari socialista sense ser diputat i perquè el PSOE va donar un "xec en blanc" amb la seva abstenció en la investidura de Mariano Rajoy. Això no obstant, Arrimadas ha subratllat que Ciutadans no preveu per ara un escenari d'eleccions generals anticipades.

La dirigent de Ciutadans, d'altra banda, ha subratllat que "no cal tenir por d'assumir reptes" com la reforma de la Constitució, encara que ha defensat que hauria de comptar amb un consens similar al de 1978.

Una reforma de la carta magna que, en tot cas, hauria de servir per introduir millores i no per intentar "acontentar" els independentistes, ja que "el que els convé és que no es reformi res i que tot vagi molt malament, per seguir alimentant el seu discurs de separació".

Per això, i encara que sense esmentar-los explícitament, ha advertit el PSOE, Podemos i les confluències d'esquerra que una reforma de la Constitució no s'ha de centrar en el marc identitari.