El president de la Fundació Pablo Iglesias, Alfonso Guerra, s'ha referit a la reforma de la Constitució, advocant per reformes concretes i no una de global i deixant clar que Espanya "no és una nació de nacions". A més, ha carregat contra l'independentisme català, alertant que "el seu verí arriba avui als socialistes".

Durant la seva intervenció en l'acte de commemoració del 125 aniversari de l'Agrupació Socialista de Gijón, l'històric socialista ha volgut deixar de manifest que nacionalisme i socialisme són incompatibles i ha afirmat que el nacionalisme català és una altra forma de populisme en què només busquen donar resposta a determinats sectors de la societat i "aixecar murs dins del propi país".

Així mateix, Guerra ha demanat al PSOE que posi fi a l'"odi a la dreta" com a discurs i programa. El PSOE, ha dit, ha de defensar "molt més" que aquest aspecte, "per molt que la dreta faci mèrits per odiar-la". Si el partit vol tornar a governar el país, Guerra ha advocat per "canviar el discurs" per orientar-lo a la majoria social "preservant els drets de tots".

Durant la seva intervenció en l'acte de commemoració del 125 aniversari de l'Agrupació Socialista de Gijón, l'històric socialista ha demanat també al PSOE que no busqui "imitar" la "nova esquerra regressiva i autòcrata". "Si actuen amb superioritat moral, estan en contra del sistema democràtic i, lluny d'imitar-los, cal combatre'ls", ha subratllat.

Auge dels populismes

En aquest punt s'ha referit a l'auge dels populismes a Espanya, als EUA amb Donald Trump, a Rússia amb Putin o a Turquia amb Erdogan. Així mateix, ha fet al·lusió al resultat electoral al País Basc, on EH Bildu, "els que col·loquen en política als qui van matar", va duplicar en nombre de vots a PSOE i PP, que "van col·locar els morts en la política". "Com és possible que tinguin el doble de suports els que mataven que els que eren matats?", s'ha preguntat.

Sobre aquest assumpte, ha cridat al socialisme a ser "molt combatiu" perquè "els problemes no desapareixen per ignorar-los. "Si els partits nous són autòcrates, si són un perill per a la democràcia, cal combatre'ls", ha incidit. Sobre el cas basc, ha dit que "no es pot legitimar", igual com "no es poden legitimar Rufians", en al·lusió al portaveu d'Esquerra Republicana, Gabriel Rufián. Sobre les seves acusacions en el debat d'Investidura cap al PSOE, Guerra ha reconegut no haver vist una reacció del PSOE. "Haurien d'haver sortit tots els diputats en bloc, devem un respecte als militants que van crear el partit", ha postil·lat.

En un extens discurs, de gairebé una hora de durada, Guerra ha fet al·lusió també a un "acord" amb la dreta per "dividir l'esquerra". "Qui actua com un fanfarró en televisió té un lloc en el Congrés, i aquestes coses no passen per casualitat, hi ha mitjans al servei d'Unidos Podemos", ha assegurat. En aquest punt, ha assegurat que el pretès acord implica dividir a l'esquerra "perquè sempre governi la dreta a Espanya".

"El PSOE no està en la seva pitjor època"

D'altra banda, i en discurs intern, ha retret les seves declaracions a aquells dirigents socialistes que afirmaven que el PSOE ha obtingut el pitjor resultat de la seva història en unes eleccions. Així, ha sortit en defensa del Partit Socialista i ha carregat contra els qui "creguin pessimisme" en l'organització "sense motiu".

També en l'àmbit intern ha cridat a respectar la "disciplina democràtica" i ha incidit que rebel·lar-se contra el resultat d'una votació democràtica si no és el que un desitja, "va en contra del socialisme".