L’alcalde de Blanes, el socialista Miquel Lupiáñez, ha assegurat en declaracions a El Nacional que té intenció d’anar a votar al referèndum de l’1-O. “Malgrat que em costi el carnet i malgrat el que pugui dir el partit, a nivell personal, aniré a votar. Ja vaig anar a votar el 9-N i aniré a votar també aquesta vegada”, assegura el responsable de la ciutat gironina més important en mans del PSC.

Miquel Lupiáñez, igual com la resta de responsables territorials del PSC, ha rebut les directius de la formació socialista pel que fa el referèndum en què se l’adverteix que la institució que representa no ha de participar activament en la convocatòria.

Malgrat tot, aquest dilluns la seva agrupació local va obrir un debat en relació a aquest tema en què, després d’escoltar els arguments a favor i en contra, la majoria es va mostrar partidària que la votació es faci. “Votar és un exercici democràtic”, argumenta.

L’alcalde sintetitza que “el sentiment general a Blanes i de la pròpia executiva [d'agrupació] del partit és que estaria bé que votéssim com es va fer al Quebec i a Escòcia”.

Resposta de l'Ajuntament

Pel que fa el paper que pensa assumir l’1-O com a alcalde, explica que, en cas que el referèndum no sigui acordat, l’Ajuntament respondrà amb les passes que se segueixen habitualment davant un incompliment “administratiu”, atès que no es tracta d’un delicte flagrant que afecti la seguretat dels ciutadans. És a dir, si arriba alguna denúncia sobre l’obertura de col·legis electorals en locals municipals, la policia aixecarà atestat, es comunicarà al secretari de l’Ajuntament, aquest haurà d’elaborar el preceptiu dictamen i informarà l’alcalde. Finalment, un cop analitzat l’informe, s’adoptarà una decisió. “Tot amb la paciència que requereixen aquest processos i seguint les passes adequades de redacció i els tempus necessaris”, subratlla.

I quan de temps pot portar tot aquest procediment?: “És imprevisible, és la primera vegada que es dona aquesta circumstància, a més és diumenge,...” Si finalment després de seguir tot aquestes passes, s’hagués de fer, enviaria la policia, però no abans.

Lupiéñez no amaga una certa decepció sobre la viabilitat de les propostes federalistes del seu partit. “M’agradaria que m’expliquessin com pensen portar a terme les propostes federalistes en els propers mesos, tenint en compte que necessitem la complicitat del PP”, reclama.