Llista actualitzada dels municipis

Més de 650 alcaldes de tot Catalunya ja s’han compromès amb el referèndum d’independència convocat per a l’1 d’octubre i ja han signat un decret per visualitzar la seva col·laboració amb la convocatòria del Govern.

El document signat és la visualització del compromís polític municipal amb el referèndum i ha estat impulsat per l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI).

Paral·lelament, el Govern continua amb els preparatius d'aquest referèndum i ha contactat amb els municipis proposant locals per aquesta cita amb les urnes com en qualsevol altre procés electoral.

Comunicació del Govern

La signatura respon a la comunicació que, signada pel president Carles Puigdemont, i el vicepresident Oriol Junqueras, informava als ajuntaments que hauran de posar a disposició de l'administració electoral del Govern els locals de la seva titularitat que habitualment s'utilitzen com a centres de votació.

Els dos màxims responsables de l'Executiu van comunicar d'aquesta manera als alcaldes que el Govern "comptarà amb els locals que s'utilitzen habitualment al seu municipi com a centres de votació", i, més concretament, els mateixos que van ser utilitzats per a les eleccions del 27-S.

Els consistoris disposaven de 48 hores per comunicar qualsevol variació que hi pugui haver en relació amb els locals.

Advertiment de l'Estat

Alhora, el Ministeri de Presidència va adreçar als secretaris i interventors municipals una carta en la qual instava els consistoris a no participar en l'organització i realització del referèndum, tot recordant que el Tribunal Constitucional “ha prohibit expressament la continuació del denominat procés constituent a Catalunya i de qualsevol acte preparatori del referèndum”.

Així mateix, la carta continua advertint que la Generalitat “desoeix” la prohibició, ha demanat als ajuntaments que no participin en un procés “inconstitucional i il·legal”, raó per la qual s’alerta els consistoris municipals que el TC obliga a “desatendre l’exigència” del Govern de participar en la preparació del referèndum de l’1-O, “per atemptar contra la legalitat i els dictats del TC”.