“Volem fer una política municipal més neta, més austera i amb més control de la ciutadania, impedint les portes giratòries, eliminant privilegis inadmissibles com els cotxes oficials, els regals o les dietes per assistir a reunions i limitant els sous desproporcionats". Era el 15 de maig del 2015, en plena campanya de les eleccions municipals, i Gerardo Pisarello, número dos d’Ada Colau, participava amb la futura alcaldessa i altres membres de la candidatura de Barcelona en Comú en la signatura del codi ètic Governar obeint a les portes de l’Ajuntament. Dos anys després, el govern municipal de Colau no només disposa d'una flota de cotxes oficials, sinó que el destinat a l’ús de l’alcaldessa incorpora fins i tot dos seients especials per a nens, segons la documentació oficial a la qual ha tingut accés El Nacional.

La renúncia a moure’s exclusivament en metro —com va fer al principi del mandat—, en bus o a peu va ser una de les primeres promeses del contracte de Colau amb els barcelonins que va incomplir el seu govern. El 21 de juliol del 2016, l’executiu municipal barceloní va renovar la flota de vehicles oficials. En va llogar un total de 19, entre els quals el de l’alcaldessa, mitjançant un contracte en modalitat de rènting que va ser adjudicat per un import total de 676.436,85 euros a BBVA Autorenting, S.A, l’empresa del grup BBVA especialitzada en aquest tipus de serveis.

Dels 19 vehicles, 3 unitats es van destinar a l’alcaldia, 11 als serveis d’incidències per regidors i alts càrrecs i 5 més als serveis tècnics. D’acord amb el plec de condicions del concurs públic, al qual ha tingut accés aquest diari, “el conjunt dels 19 vehicles resultants constituiran una flota altament ecològica, ja que quasi un 74% d'aquesta estarà formada per vehicles elèctrics i híbrids”. I, certament, hi ha 6 turismes elèctrics i 5 d'híbrids, així com 1 furgoneta elèctrica i 2 d’híbrides.  Però el monovolum destinat a l’alcaldessa Colau és de motor a gasolina, així com els altres dos turismes més per al servei d’alcaldia, i que són utilitzats pels escortes.

Nombre de vehicles, tipologia i destinació consignats al plec de condicions del concurs

Alhambra 'full equip'

Un cop trencat el compromís electoral de prescindir dels cotxes oficials, Colau sí que va tenir cura de marcar distàncies amb el seu antecessor, Xavier Trias, pel que fa a la marca, el preu i la tipologia del seu cotxe de feina. Si l’alcalde de CiU es desplaçava amb un Audi 6, Colau va triar un monovolum Seat Alhambra, òbviament més barat. Menys luxe, però en absolut menys prestacions ni equipament. L’Alhambra de l’alcaldessa de Barcelona és tot un full equip adaptat no només a les necessitats polítiques i institucionals del càrrec sinó fins i tot a les  familiars. El monovolum té set places (dues més tres d'individuals més dues) que aprofiten els seus més directes col·laboradors, però també “dos seients especials per a nens”, segons consta al plec de condicions. Colau i la seva parella, Adrià Alemany, són pares de dos nens, el Luca, de 6 anys, i el Gael, que va néixer el 26 d'abril passat.

Colau també va demanar que l’Alhambra fos de color gris metal·litzat i tingués vidres “transparents”, és a dir, no enfosquits. Aquest detall va obligar l’empresa adjudicatària del concurs a anar a buscar el vehicle a Sevilla, ja que no tenia cap unitat a Barcelona o ciutats més properes. La tapisseria és de pell de color negre, està equipat amb aire condicionat automàtic amb filtre antipol·len i tres zones de control, així com set airbags.

 

Tipologia i característiques del cotxe oficial d'Ada Colau (plec de condicions del concurs)

1.026,20 euros mensuals de rènting

En el seu dia es va argumentar des del govern de BComú que el contracte dels vehicles en modalitat de rènting permetria reduir despeses i adaptar-ne l’ús de manera flexible a les necessitats municipals. En tot cas, el  cotxe oficial de l’alcaldessa és també el més car de mantenir dels 19 llogats: en total, 1.026,20 euros mensuals de rènting. El cost total d’ús durant els 48 mesos de durada del contracte puja a 49.257,65 euros.

La qüestió no és gens intranscendent, com evidencia el pla de xoc per als primers mesos de mandat amb el qual Barcelona en Comú va concórrer a les eleccions. En el punt 4.1 la candidatura de Colau es comprometia a “reduir salaris de regidors i regidores i alts càrrecs polítics” i, significativament, en segon lloc, “eliminar cotxes oficials”, així com “dietes injustificades”. El paper ho aguanta tot. I més encara el paper dels programes electorals, el de Colau inclòs.  

Imatge principal: L'alcaldessa Ada Colau amb la tinent d'alcalde Laia Ortiz durant un viatge en bus