Les entitats sobiranistes han organitzat en les últimes setmanes manifestacions en defensa de Carme Forcadell, Joan Coma, Montserrat Venturós... Però mai s’havia fet una concentració unitària per donar suport a tots els altres càrrecs electes anònims investigats per actes relacionats amb el procés independentista.

La concentració convocada per aquest proper diumenge a les 12h pretén reunir a més de 200 d’aquests càrrecs dalt d’un mateix escenari a l'avinguda Maria Cristina de Barcelona. L’acte, sota el lema “Defensem les nostres institucions”, donarà el protagonisme als alcaldes i regidors d’ajuntaments denunciats per la Delegació del govern espanyol, la Fiscalia i el Partit Popular.

Des de l’ANC, s’ha destacat l’èxit de la convocatòria especialment als municipis de fora de Barcelona. “Calia un acte perquè alcaldes i regidors es sentissin acompanyats i veiessin que estem tots amb ells” expliquen, assegurant que s’omplirà l'avinguda.

Resposta a l'Estat

Amb aquesta reunió de càrrecs investigats, el que volen aconseguir les entitats és una fotografia que representi la unitat del poble català davant dels envits rebuts des de les institucions i la justícia espanyoles. Es pretén donar un “senyal inequívoc” a l’Estat en resposta les últimes actuacions contra càrrecs electes com l’admissió de la querella a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

El president de l’ANC, Jordi Sànchez, va demanar a la ciutadania que amb la seva assistència “deixi clar el suport a les institucions del país escollides democràticament”. Perquè d’aquesta manera, "l’Estat espanyol no podrà guanyar aquesta batalla”.

Més de 140 autobusos

A falta de tres dies per la concentració, ja hi ha més de 140 autobusos confirmats i es preveu que es superin els 150. Han estat organitzats per unes 120 associacions territorials i arribaran d’arreu de Catalunya. En sortiran des de Sant Carles de Ràpita, Figueres, Girona o Tarragona, entre d’altres poblacions.

Fonts de l’organització han assegurat a El Nacional, que estan sorpresos per l’enorme resposta que s’ha rebut. Tot i tenir alguns dubtes al principi pel dia i l’esforç del desplaçament, a hores d’ara es mostren convençuts que la convocatòria triomfarà.

“Les inscripcions d’autocars sempre són un bon indicador i, amb les xifres que tenim fins ara, tot fa preveure que serà una concentració multitudinària” explicava Dani Carulla, encarregat de mobilització de l’ANC. D’altra banda, l’assistència a l’acte dels residents a la mateixa ciutat de Barcelona no s’ha pogut comptabilitzar.

Sense Puigdemont i els comuns 'a l'aire'

S’ha intentat que la convocatòria no es vinculés a cap partit en concret. “Això no va de sigles de partits, ni personalismes ni banderes. El 13-N defensem la democràcia” deia Jordi Cuixart a l’acte de presentació. Un dels objectius és poder sumar-hi representants dels ‘comuns’, presència que encara no ha estat confirmada.

Qui sí que s’hi podrà veure és l’expresident Artur Mas, Joana Ortega, Irene Rigau i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. També l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, i el regidor de la CUP a Vic, Joan Coma, entre d’altres. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, no podrà assistir-hi ja que serà a la seva localitat natal, Amer, on serà nomenat fill predilecte de la població. Mas, de la seva banda, ha fet una crida a participar-hi.

Consells de desplaçament

Per aquells que vulguin arribar a la manifestació amb Metro, les estacions més properes són Espanya (FGC, Rodalies, L1, L3 i L8) Rocafort (L1), Poble Sec (L3), Tarragona (L3) i Hostafrancs (L1).

També s’habilitaran dues zones d’aparcament als carrers de Barcelona per acollir l’arribada d’autobusos. La previsió acordada amb la Guàrdia Urbana és d’uns dos-cents, tot i que la organització no preveu que s’arribi a aquesta xifra.

La zona de pàrquing més propera a la manifestació ocuparà l’avinguda Francesc Ferrer i Guàrdia en direcció a l’Estadi Olímpic de Montjuïc i estarà destinada a aquells autobusos que arribin del sud de Catalunya. L’altra es situarà a l’Eixample, al llarg dels carrers Entença, Aragó i Floridablanca. Aquesta zona l’ocuparan els vehicles que vinguin de la banda nord.