El director de comunicació de la Casa Blanca, Anthony Scaramucci, va renunciar aquest dilluns al càrrec que va assumir fa deu dies, un període molt curt però marcat per les seves polèmiques declaracions i la seva agressiva guerra contra les filtracions.

"Anthony Scaramucci abandonarà el seu paper com a director de comunicació de la Casa Blanca. Scaramucci creu que el millor és donar-li l'oportunitat al nou cap de gabinet de començar de nou i construir el seu propi equip. Li desitgem el millor", ha informat avui en un comunicat la portaveu de la Casa Blanca, Sarah Sanders.

Durant la seva conferència de premsa diària, Sanders va precisar que una de les raons van ser els agressius insults que Scaramucci va dirigir contra l'excap de gabinet de la Casa Blanca, Reince Priebus, i l'estrateg en cap de Trump, Steve Bannon, durant una trucada amb un periodista la setmana passada.

"El president va considerar que aquests comentaris eren inapropiats per a algú en la seva posició (de Scaramucci) i no volia complicar-li la feina al general Kelly", el seu nou cap de gabinet, va dir Sanders.

Kelly, decisiu

Segons el diari The New York Times, Trump va decidir prescindir de Scaramucci seguint el consell de Kelly, que aquest dilluns ha assumit el seu càrrec com a nou cap de gabinet. Kelly considera que Scaramucci no era prou disciplinat i havia perdut credibilitat, segons va apuntar, per la seva part, la cadena de televisió CNN.

La portaveu de la Casa Blanca no va voler confirmar aquestes informacions, però sí que va dir que la sortida de Scaramucci és el producte de "converses de mutu acord" entre Trump, Kelly i ell.

També va assegurar que, a partir d'ara, tot el personal de la Casa Blanca retrà comptes davant de Kelly, un canvi respecte a la forma en què operava fins ara l'ala oest, on diversos assessors de Trump, inclòs el propi Scaramucci, tenien un acord amb el president per saltar-se el filtre del cap de gabinet.

Sense experiència en comunicació

El nomenament, el passat 21 de juliol, de Scaramucci, un financer de Wall Street amb un caràcter devastador però sense experiència en estratègies de comunicació, ja va provocar la dimissió del llavors portaveu de la Casa Blanca, Sean Spicer.

Alguns havien atribuït també a les pressions de Scaramucci la decisió de Trump de reemplaçar el seu cap de gabinet, que fins al passat divendres era Priebus, un veterà del Comitè Nacional Republicà (RNC, secretariat del partit), que tenia una forta enemistat amb el fins ara director de comunicació.

Després de sortir a la llum els seus insults a Priebus i Bannon la setmana passada, Scaramucci va admetre en un tuit que "de vegades" utilitzava "llenguatge acolorit", i que es moderaria a partir de llavors. Scaramucci també va declarar la guerra a les constants filtracions a la premsa d'informació sobre les intrigues a l'ala oest, i va assegurar tenir "una idea molt clara" de qui eren els responsables, entre qui incloïa Priebus.