Edouard Philippe, el nou primer ministre francès, admira Catalunya i exhorta als seus compatriotes: “Siguem catalans!”. Ho diu pels llibres i Sant Jordi al seu mateix llibre Els homes que llegeixen (Des hommes qui lisent), que l’editorial Lattes ha posat a la venda aquest dimecres.

Escriu el primer ministre de Macron: “Oferir un llibre mai és neutral. Entre dos individus pot ser l'instrument d’una transmissió immaterial, tal vegada inefable, però potent. Oferir un llibre pot fins i tot convertir-se en una forma de construir un poble. (...) És vers Catalunya que ens hem de girar. (...) La llegenda ens diu que un esplèndid roser va néixer arrelat a la sang del drac mort pel Sant Jordi català, i per això tots els 23 d’abril, dia de Sant Jordi, els homes regalen roses a les dones”.

La seva conclusió és aquesta: “Soyons catalans!”.

Philippe és filòsof de carrera i autor de dues novel·les negres. Sobretot, però, és un polític. Exalcalde de la ciutat portuària (com Barcelona) atlàntica de Le Havre pel partit conservador Els Republicans, ho va deixar tot per La République en Marche. Ara és la mà dreta d'Emmanuel Macron. Com a cap del govern, li toca posar fil a l’agulla de totes les promeses del president i fer-les aprovar per l’Assemblea Nacional. Potser no tindrà gaire temps de llegir... ni d'escriure.