El Consell Nacional Electoral de Veneçuela ha anunciat avui que 8.089.320 persones van participar en les eleccions d'avui per a l'Assemblea Nacional Constituent (CNE), en una jornada de votació marcada per les protestes i la mort en aldarulls d'almenys deu persones.

La xifra ha estat donada per la presidenta del CNE, Tibisay Lucena, que ha informat a més que aquesta xifra correspon al 41,53% del cens electoral, en què estan inscrites prop de 19,5 milions de persones. Per la seva banda, l'oposició ha qualificat de frau els comicis, i ha assegurat que només un 12% del cens (poc més de 2 milions de persones) ha anat a les urnes aquest diumenge.

En les últimes eleccions, les legislatives de desembre de 2015 que va guanyar per majoria absoluta l'oposició, l'oficialista Partit Socialista Unit de Veneçuela (PSUV) va obtenir 5,6 milions de vots.

Lucena ha revelat els resultats després d'haver estès l'horari dels centres de votació, sense haver anunciat abans el tancament de les meses electorals. "No són poques les dificultats que travessem el dia d'avui", ha dit Lucena, que ha denunciat "amenaces de tot tipus" contra el procés que, segons ella, van poder superar-se, la qual cosa va permetre donar un balanç de la votació "extremadament positiu".

Almenys deu morts

La coalició opositora MUD ha informat que 14 persones han perdut la vida en les últimes hores enmig de protestes antigovernamentals, tot i que a hores d'ara només s'han confirmat deu casos. A més, set oficials més de la Policia Nacional Bolivariana (PNB) van resultar ferits per una explosió a l'est de Caracas, territori majoritàriament antichavista.

Diversos dirigents d'oposició han acusat el Govern i les Forces Armades de "reprimir" manifestacions i han responsabilitzat d'això al cap d'Estat, Nicolás Maduro, principal impulsor d'aquests polèmics comicis que han estat àmpliament criticats per bona part de la comunitat internacional.

Oposició internacional

La titular del Poder Electoral ha celebrat que l'elecció fos "pacífica, democràtica i sense violència", malgrat la mort confirmada per la Fiscalia de deu persones en accions de protesta convocades per l'oposició i nombrosos enfrontaments entre aquests manifestants i les forces de seguretat. Segons Lucena, els votants han anat a alguns col·legis de l'occident del país fins passades les 22.00 hora local (16.00 GMT), a causa de la reubicació d'alguns centres electorals per la "violència" a la zona.

La rectora ha recordat que encara s'han d'elegir dimarts els 8 representants de les comunitats indígenes que integraran l'Assemblea Nacional Constituent, que ha estat elegida sense un referèndum d'aprovació prèvia i per un sistema mixt territorial i sectorial molt criticat per "segmentar el cens electoral".

La Constituent està cridada a canviar la Constitució i reordenar l'actual sistema jurídic amb plens poders, i és considerada per l'oposició i importants actors socials un intent del chavisme governant de "consolidar una dictadura" a Veneçuela. Països com Colòmbia, Mèxic, els Estats Units o Espanya i la Unió Europea han anunciat que no reconeixeran aquesta assemblea constituent, i Washington ha avançat que respondrà amb sancions a aquest procés considerat antidemocràtic per l'administració del president Donald Trump.