Centenars de persones protesten als carrers d'una militaritzada Charlotte (EUA) en la tercera nit de manifestacions racials malgrat que regeix un toc de queda decretat després de la mort de l'home ferit de bala aquest dimecres.

Les protestes de dijous van ser menys violentes que les dels dos dies anteriors, malgrat que la policia va llançar gasos lacrimògens per dispersar alguns dels manifestants i que dos agents van ser atesos després que els ruixessin amb un agent químic, d'acord amb informació del cos.

Avui, els carrers de Charlotte eren plens de soldats i blindats de la Guàrdia Nacional després que el governador de Carolina del Nord, Pat McCrory, decretés l'estat d'emergència després de dues nits de forts aldarulls.

Prohibit passejar pel carrer

A l'estat d'emergència se li va unir el toc de queda que ha decretat avui l'alcaldessa de Charlotte, Jennifer Roberts, a partir de la mitjanit i fins a les 06.00 hora local davant de la tercera nit de protestes, una mesura que "vigirà cada dia" fins que concloguin els aldarulls.

"Es prohibeix desplaçar-se pel carrer, carreró, carretera o qualsevol altra propietat pública, excepte aquells que estiguin buscant assistència mèdica, menjar o servei necessari per al benestar de si mateixos o les seves famílies", assenyala la proclama.

La policia, de tota manera, va informar passada la mitjanit que no imposarà el toc de queda mentre la protesta sigui pacífica. Abans de decretar el toc de queda, l'alcaldessa va saber que el jove ferit de bala aquest dimecres durant els aldarulls va morir a l'hospital. A més del mort, els aldarulls han deixat nombrosos ferits i mig centenar de detinguts.

Tres dies de protestes

Les protestes van esclatar dimarts després que un policia matés a trets l'afroamericà Keith Lamont Scott, de 43 anys, a l'aparcament d'un edifici d'apartaments mentre esperava que el seu fill tornés de l'escola per recollir-lo.

La Policia va acusar Scott d'anar armat –en un estat en el qual portar una pistola és legal si es té permís– i de suposar una "amenaça de mort imminent" per als agents, un relat que familiars i testimonis van rebutjar. Els familiars de Scott, precisament, han tingut avui accés als vídeos del succés gravats per policies i van demanar que les imatges es facin públiques "immediatament".

El cap de la Policia de Charlotte, Kerr Putney, va dir al diari The Charlotte Observer que, segons el que ell va poder veure en les imatges del vídeo, l'actuació de l'agent Brentley Vinson, autor dels trets, va estar justificada. Una postura compartida per l'alcaldessa Roberts.

Sense agressivitat

L'advocat de la família, Justin Bamberg, va afirmar per la seva part que d'acord amb el que van poder observar a la cinta, Scott no mostra signes d'agressivitat i no s'aprecia si empunya una arma, com van assegurar els uniformats al seu report.

El representant legal de la família va indicar que en les imatges, preses per les càmeres dels agents, és "impossible distingir" el que Scott sosté a les seves mans, si és que portava alguna cosa, però quan va ser abatut tenia les mans als seus costats i "caminava lentament cap enrere".

Davant de la diversitat d'opinions, la família va demanar al Buró Estatal d'Investigació de Carolina del Nord (SBI) que investigui el succeït i aquesta agència va informar que va començar les seves indagacions i determinarà si l'agent que va disparar és imputat o no.

Tensió racial

Mentre a Charlotte segueixen les protestes, a Tulsa (Oklahoma), també a l'ull de l'huracà per un cas de presumpta violència policial, el fiscal del comtat va presentar càrrecs contra una agent acusada d'haver disparat contra un afroamericà desarmat.

La Fiscalia de Tulsa ha anunciat avui que Betty Shelby, una agent de policia blanca, haurà d'enfrontar-se a un càrrec d'homicidi en primer grau per la mort de Terence Crutcher, un home de 40 anys a qui se li va avariar la furgoneta en una zona boscosa de la ciutat, lloc en el qual va ser abatut.

Les morts de Crutcher i Scott s'emmarquen dins dels episodis de tensió racial que ha viscut els Estats Units des de fa dos anys, especialment després de la mort a Ferguson (Missouri) en agost del 2014 del jove negre Michael Brown.