La investigació de la presumpta corrupció a la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) apunta a un possible perjudici d'almenys 45 milions d'euros a les arques federatives pels negocis dels seus responsables, ara detinguts, i l'empresa Santa Mónica Sports, segons Efe. Aquesta és una de les potes de la investigació de la Unitat Central Operativa que, de moment, s'ha saldat amb la detenció del president de la Federació, Ángel María Villar; el seu fill Gorka; el vicepresident de la RFEF i president de la federació de Tenerife, Juan Padró, i el secretari d'aquesta federació regional, Ramón Hernández Baussou.

Tant Villar com el seu fill Gorka s'han negat a declarar davant la Guàrdia Civil, que aquesta tarda intentarà interrogar els altres dos detinguts abans que demà passin els quatre davant del jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz. Les sospites sobre la gestió dels responsables federatius van partir d'una auditoria del Consell Superior d'Esports (CSD), organisme que finalment va presentar la querella contra la Federació el 2016.

Aquesta auditoria va revelar que no s'havia cobrat un deute de 24 milions d'euros contret per Santa Mònica Sports -empresa presidida pel mort Jesús Samper- pels drets audiovisuals dels partits de la selecció. Però, a més, quan la Federació va decidir trencar amb Santa Mònica (en 2013), hauria indemnitzat a l'empresa amb més de 20 milions d'euros.

Aquestes irregularitats haurien estat apreciades per l'auditoria del CSD i, davant la negativa de la Federació a donar explicacions, el llavors responsable del Consell, Miguel Cardenal, va decidir denunciar els fets. Aquest va ser el detonant d'una investigació de la UCO i la Fiscalia Anticorrupció que es va saldar amb quatre arrestos a qui els investigadors atorguen un paper determinant en les pràctiques corruptes de la Federació.

Entre elles, algunes afectarien les federacions d'Andalusia, Comunitat Valenciana, Balears, Las Palmas, Tenerife, Extremadura, Ceuta i Melilla, alguns dels presidents ja han declarat davant la UCO encara no han estat detinguts. Se'ls permetia contractar amb societats del seu entorn o de la seva propietat, de manera que obtenien un benefici propi i fins i tot desviaven fons de la Federació. La sospita és que, a canvi, Villar es va assegurar el seu suport en les successives eleccions.

Altres pràctiques haurien estat directament orquestrades per Villar i el seu fill Gorka, responsable de l'empresa d'assessorament esportiu Sports Advisers SL. En aquest cas, es lucraven directament mitjançant l'organització d'amistosos de la selecció espanyola en la seva etapa més llorejada, en què el seu cau era molt elevat. Es contactava amb seleccions d'altres països, es pactaven els partits i rebaixaven part del caixet a canvi que aquests diners anés a l'empresa de Gorka.

Els investigacions no tenen dubte sobre un dels partits, el que va enfrontar a Espanya contra Corea del Sud en 2012 en la preparació de l'Eurocopa que va guanyar la selecció espanyola. Però s'investiguen més casos, alguns d'ells a Amèrica Llatina, durant l'època en què Gorka Villar era el director general de la Confederació de Futbol Sud-americana (Conmebol). Són només algunes de les presumptes pràctiques corruptes que investiga la UCO i la Fiscalia, ja que dels registres i de la documentació intervinguda en l'operació Soule han trobat "molt del que llençar", segons les fonts consultades per Efe.