Abans de començar els Jocs Olímpics de Rio 2016 es vaticinava que Espanya podria arribar a guanyar una vintena de medalles. Finalment han estat disset les vegades que hem vist esportistes espanyols sobre els graons del podi.

El resultat final del medaller ha estat de 7 ors, quatre plates i sis bronzes. Entre tots ells en destaca el bon resultat dels esportistes catalans. Si un 27% dels esportistes de la delegació espanyola provenien de Catalunya, gairebé en un 50% de les medalles hi han participat esportistes catalans.

  Esportista Esport Prova Procedència
  Mireia Belmonte Natació 200 papallona Catalunya
  Marc López-Rafa Nadal Tennis Dobles masculí Catalunya-Balears
  Saúl Craviotto-Cristian Toro Piragüisme K2 200 Catalunya-Veneçuela
  Maialen Chourraut Piragüisme Eslàlom K1 País Basc
  Marcus Cooper Walz Piragüisme K1 1000 Balears
  Ruth Beitia Atletisme Salt d'alçada Cantabria
  Carolina Marín Bàdminton Individual Andalusia
  Bàsquet femení      
  Eva Calvo Taekwondo -57 kg Madrid
  Orlando Ortega Atletisme 110 tanques Cuba
  Equip rítmica Gimnàstica Per equips  
  Mireia Belmonte Natació 400 estils Catalunya
  Joel González Taekwondo -68 kg Catalunya
  Saúl Craviotto Piragüisme K1 200 Catalunya
  Lidia Valentín Halterofília -75 kg Castella i Lleó
  Carlos Coloma Ciclisme Mountain Bike La Rioja
  Bàsquet masculí      

 

 Mireia Belmonte

La nedadora badalonina era una de les principals bases per aconseguir medalla. I sense deixar els dubtes a l'aire, ha estat una de les més destacades de Rio 2016. Belmonte ha aconseguit endur-se un or als 200 metres papallona, la seva gran prova, i un bronze als 400 estils.

Belmonte va ser la que va encetar el medaller espanyol durant els primers dies de competició. Dues medalles que van ser com dos regals per a la delegació espanyola. Amb 25 anys ja ha participat en tres Jocs Olímpics i ja suma quatre medalles olímpiques.

 Marc López-Rafa Nadal

Els dos tennistes formats a Catalunya van aconseguir guanyar per primera vegada uns Jocs Olímpics en categoria de dobles. Durant tota la competició van estar intractables i van destacar per sobre la resta de rivals. Un gran resultat en una altra de les esperances dels Jocs.

López i Nadal van formar la parella més ben compenetrada i van fer gala d'un bon joc que els va permetre donar la sorpresa. No eren els principals favorits, però a mesura que van anar passant de ronda es van anar creient la medalla d'or.

 Saúl Craviotto-Crisitan Toro

Els dos palistes van ser protagonistes de dues medalles més per a la delegació espanyola. Junts van ser or a la prova del K2 200 en piragüisme i no es van endur gaires sorpreses. Eren els clars candidats a l'or i no van decebre. Classificats en totes les rondes amb el millor temps, a la final no hi va haver ningú que els fes ombra.

El lleidatà Craviotto també va aconseguir el bronze a la prova del K1 200 amb el mateix temps que un dels contrincants. Compartint bronze, però permetent-li entrar en el selecte segon grup d'esportistes espanyols amb més medalles olímpiques i en només tres Jocs Olímpics. Quatre metalls en Jocs Olímpics igualant el ciclista Joan Llaneras, les nadadores Mireia Belmonte i Andrea Fuentes i la tennista Arantxa Sánchez Vicario.

 Joel González

El taekwondista de Figueres es va endur el bronze en la categoria de -68 kg en una estrena que no podia anar millor. Era la seva primera aparició en uns Jocs amb aquest pes i va aconseguir ser tercer. Vigent campió olímpic de -58 kg i amb dos Jocs Olímpics, ja ha pujat en dues ocasions al podi.

A Londres 2012 va ser or i a Rio 2016 va ser bronze. Quatre anys més tard i amb 26 anys segueix guanyant i estant a l'elit del taekwondo mundial.

 Eva Calvo

La taekwondista madrilenya va ser plata a la categoria de -57 kg i reafirma la seva gran projecció. Amb només 25 anys ja és subcampiona mundial de la categoria, subcampiona olímpica i campiona europea.

 Marcus Cooper Walz

Quarta medalla d'or en els Jocs de Rio 2016, el mallorquí va aconseguir pujar al graó més alt del podi en la categoria de K1 1000.

Walz es va proclamar campió olímpic en piragüisme després d'una remuntada espectacular en la final. Situat en cinquena posició a la meitat de la prova, va anar escalant posicions fins arribar a creuar primer la línia de meta.

 Maialen Chourraut

La basca Maialen Chourraut va aconseguir l’or en la modalitat de K1 de piragüisme en eslàlom. Chourraut, que havia estat bronze a Londres 2012, buscava tornar a pujar al podi a Rio. Actualment amb 33 anys, Cohourraut va decidir establir-se i fer vida a la Seu per preparar a les aigües del Parc Olímpic del Segre les seves competicions com la dels Jocs Olímpics.

 Ruth Beitia

Ruth Beitia va guanyar la seva primera medalla d'or en els Jocs Olímpics amb 37 anys. D'aquesta manera s'ha convertit en la saltadora d'alçada amb més edat en proclamar-se campiona olímpica de la modalitat. També va ser la primera atleta espanyola en guanyar un or olímpic.

 Carolina Marín

La millor jugadora de bàdminton mundial no va decebre amb la seva medalla. Era una opció clara i segura d'or en un esport que domina per sobre les seves rivals asiàtiques. L'andalusa no va tenir problemes per aconseguir un or olímpic, que va ser la seva primera medalla en uns Jocs.

 Orlando Ortega

El saltador de 100 metres tanques cubà nacionalitzat espanyol es va endur la plata en la seva millor competició defensant la samarreta d'Espanya. Tres anys esperant per competir amb el país espanyol en un llarg canvi de nacionalitat i per poder competir als Jocs Olímpics de Rio 2016. A Londres 2012 ho va fer amb Cuba i va aconseguir la sisena posició.

 Bàsquet femení

L'equip femení de bàsquet espanyol, amb cinc jugadores catalanes, va aconseguir fer història en els Jocs Olímpics de Rio 2016. La millor posició històrica en una competició olímpica després de dues cinquenes posicions a Barcelona 1992 i Pequín 2008. Els Estats Units els van prendre l'or en uns Jocs de Rio que no van poder fer més davant unes rivals que estan des de fa més de vint anys a un altre nivell.

 Bàsquet masculí

Bronze més que merescut. Després d'un inici fluix amb dues derrotes es van refer amb un Pau Gasol immens. Tres catalans medallistes a Rio 2016: Pau Gasol, Juan Carlos Navarro i Ricky Rubio.

La generació que ho ha guanyat tot tanca un cicle amb un bronze olímpic. Plata a Pequín 2008 i Londres 2012, han guanyat tres Eurobasket en l'última dècada i un Mundial.

 Lidia Valentín

Aixecant un total de 267 kg es va proclamar bronze en la categoria de -75 kg. Amb 31 anys és campiona europea del 2014 i 2015 i bronze mundial al 2013. Cinquena a Pequín 2008 i quarta a Londres 2012, tercers Jocs Olímpics i finalment medalla.

 Carlos Coloma

Després de problemes amb la bicicleta del català José Antonio Hermida, Carlos Coloma va esdevenir el principal representant espanyol per pujar al podi a la prova de Mountain Bike. El ciclista de Logronyo va aconseguir el bronze després d'una competició molt igualada fins el final. Es jugava la tercera posició i en va sortir victoriós. Finalment ha aconseguit la buscada medalla en uns Jocs Olímpics després de tres participacions.

 Gimnàstica rítmica

Classificades primeres per a la final, han aconseguit ser plata en els Jocs Olímpics de Rio 2016. És la tercera medalla en la història olímpica espanyola després de la plata de Barcleona 1992 i l'or d'Atlanta 1996.