Tal dia com avui de l'any 2003, fa 14 anys, moria a Donapaleu (Euskadi Nord) Pierre Vilar, la figura més rellevant de la investigació i la difusió de la història de Catalunya durant l'etapa compresa entre els segles XVI i XVIII. Vilar va posar de relleu el gran creixement econòmic i demogràfic del Principat entre el 1550 i el 1630 i la profunda crisi induïda pels governs hispànics, que va conduir a la Revolució dels Segadors (1640-1652), inicialment antisenyorial i posteriorment anticastellana. També va explicar el procés de redreçament posterior al conflicte i les causes, econòmiques i polítiques, de la Guerra de Successió (1705-1715).

Però on Vilar fou especialment rellevant va ser en la investigació i la difusió de l'etapa d'ocupació i repressió borbòniques (a partir de 1714). Vilar, especialitzat en història econòmica, va tenir accés a milers de documents conservats en els arxius històrics, que provarien, d'una manera definitiva i inqüestionable, que Catalunya, després de l'ocupació francoespanyola de 1714, va ser objecte d'un espoli brutal, fiscal i documental, i d’una obsessiva marginació, econòmica i comercial, la qual cosa desautoritzaria la perversa doctrina historiogràfica espanyola, que defensava que la prosperitat catalana tenia l’origen en l'entronització dels Borbons. 

Pierre Vilar, nascut a Frontinhan (Llenguadoc) el 1906, va arribar a Barcelona el 1934 per impartir a l'Institut Francès. Posteriorment seria nomenat catedràtic d'Història a la Universitat de París I Panteó-Sorbona, i impartiria també a la Facultat d'Arts i a l'Escola Pràctica d'Alts Estudis de París. Durant els anys 60, 70 i 80 del segle passat, la figura de Vilar assoliria la categoria d'un dels grans de la historiografia europea. Les seves obres més conegudes són Catalunya dins l'Espanya moderna, dedicada al primer període d'ocupació borbònica, i Història d'Espanya, que van ser un èxit de vendes malgrat haver estat prohibides, a l'Estat espanyol, pel règim franquista.

 

Imatge principal: Pierre Vilar / Font: Wikimedia Commons