Tal dia com avui de l'any 2016, fa 1 any, moria a Barcelona Muriel Casals i Couturier, diputada al Parlament de Catalunya i presidenta de la comissió d'estudi del Procés Constituent. Muriel Casals, que procedia del món acadèmic i cultural, era una de les figures intel·lectuals més reconegudes del país. Muriel Casals havia nascut a Avinyó (Provença, França) l'any 1945, quan França ja era alliberada de la dominació nazi. Era filla d'en Lluís Casals -advocat i escriptor de Sabadell- exiliat a França, que havia combatut amb l'exèrcit republicà  i després amb la Resistència francesa, i d'Augusta Couturier, mestra originària de Saint Étienne (Alvèrnia, França).

I era neta d'en Gabriel Casals -advocat originari de Seròs (Segrià)- que havia estat un destacat promotor de la cultura catalana a Sabadell.  Muriel Casals va créixer a Sabadell -en plena dictadura franquista- en un ambient familiar culte, sensibilitzat i compromès amb la recuperació social, cultural i nacional de Catalunya. Era professora emèrita d'Història Econòmica de la Universitat Autònoma de Barcelona, especialment interessada en l'estudi i divulgació dels processos de reconversió industrial i les situacions tràgiques que generaven a la societat. Un fet que relata amb fidelitat l'elevat grau de compromís personal i acadèmic amb les classes més desfavorides.

Muriel Casals, des de la seva responsabilitat de presidenta d'Òmnium Cultural, es va convertir en una de les figures més destacades de la revolució dels somriures, la clau de volta que explica la naturalesa cívica, democràtica i festiva del procés. Va contribuir decisivament a transformar la ideologia del català emprenyat en un moviment incloent i positivista que albirava un futur en llibertat. Muriel Casals era als antípodes de les dones amb responsabilitat de govern que tenen una arquitectura mental masculina i depredadora. Des de la seva fragilitat mostrava i transmetia una força netament femenina. La força de la gestació de la vida. La força de les dones que des de la seva fragilitat i amb la seva convicció fan girar el món.