El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, està preparant una resposta al requeriment del Govern espanyol i l'amenaça d'aplicació de l'article 155 de la Constitució que l'apropa novament a la zona de confrontació amb l'Estat. Després de cinc dies en què Moncloa ha fet com si no s'hagués donat per assabentada de la declaració d'independència al Parlament, i la immediata parada tècnica sota la fórmula que "se'n suspenien els efectes", un divendres d'intenses i inacabables reunions al palau de la Generalitat va acabar descartant absolutament la resposta que espera Mariano Rajoy. Totes les altres opcions estan obertes. Des del traçat amb tiralínies que permet quedar-se on som, reafirmar-se en l'anunciat i firmat al Parlament i continuar creient en un diàleg que ni arriba ni se l'espera, fins a donar per acabat el període de mediació atès que ningú no recull el guant de la Generalitat i Madrid no vol ni sentir parlar-ne. La primera opció té diversos cossos d'avantatge però la política catalana, excessivament acostumada a canviar el final del guió en l'últim instant, no permet avançar absolutament situacions per a les quals falten més de 48 hores.

El sempre convuls món sobiranista està tan poc acostumat a gestionar escenaris en els quals té un cert avantatge però no assegurada la victòria definitiva que està mantenint des de fa dies una estúpida baralla infantil sobre qui és més independentista. Com si tinguessin alguna cosa a veure les veces amb les llenties. Tots sense excepcions van fer possible l'1 d'octubre i van dur a terme un referèndum que l'estat va dir que sota cap supòsit no se celebraria. Es va fer i hi van votar més de dos milions de persones. Poca broma davant de l'èxit democràtic inapel·lable d'aquella jornada. A mesura que passen els dies sembla fer-se evident que la planificació, energia i imaginació que es va invertir en aquella jornada ha fet que molts dels actors principals arribessin exhaustos al dies posteriors. D'aquí les dificultats per consensuar el ritme dels passos que s'han de fer, cosa que fins fa molt poc no havia ocupat res de temps als màxims responsables del procés.

Aquest cap de setmana, el Govern descartarà el pas enrere que li exigeix Rajoy com a condició prèvia per no aplicar el 155. La pilota tornarà al president del govern espanyol embolicada en un llaç en què també hi haurà la voluntat de diàleg. De totes les reunions que han tingut aquest divendres govern, grups parlamentaris independentistes, partits i entitats sobiranistes cap dels actors no l'ha apressat a fer un pas enrere i a arraconar els resultats de l'1 d'octubre. Al revés, les úniques exigències que ha tingut han passat pel contrari: que retiri de manera immediata la suspensió dels efectes de la declaració d'independència de la tarda del passat dia 10. Però aquest camí, ara com ara, Puigdemont tampoc no el vol prendre.