342.500 treballadors catalans o el que és el mateix un 11,2% del total d'assalariats de Catalunya tenen una renda disponible inferior al llindar del risc de pobresa. Així ho constaten les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) recollits per la Confederació Sindical de Comissions Obreres de Catalunya (CC.OO) que han advertit que la figura del "treballador pobre" està cobrant cada vegada més protagonisme en un mercat laboral que ha vist "afeblir-se" la negociació col·lectiva i la regulació laboral a causa de les reformes laborals. 

"Aquestes mesures han contribuït a estendre la precarietat laboral, que ha deixat de ser exclusiva de les feines temporals" de molt curta durada i d'alta rotació laboral, segons han explicat des del sindicat en l'estudi "Mercat de Treball, habitatges i desprotecció social" que alhora destaca que més de la meitat de la població treballadora té un salari inferior als 21.000 euros anuals. Més concretament, el salari mitjà brut dels treballadors catalans durant el 2015 ha estat de 23.927 euros i el 10% dels assalariats ha cobrat menys de 7.841 euros. 

Una Catalunya amb menys nivell de vida

I és que segons CCOO, Catalunya "ha patit un evident retrocés en el nivell de vida de la seva població" que ha conduït el mercat laboral a una situació de "precarietat extrema amb alta temporalitat, forta incidència de l'atur, salaris baixos i parcialitat involuntària". Les causes: "les polítiques d'austeritat que dicta la UE i que s'obeeixen amb promptitud a Catalunya i a Espanya". 

Més concretament, l'estudi constata que des del 2008 s'han destruït al voltant de 500.000 llocs de treball amb un atur "sense precedents". I com que aquestes dades "no permeten parlar d'un canvi de tendència ni llençar missatges triomfalistes", el sindicat proposa "mesures urgents" com l'increment del salari mínim interprofessional, l'augment dels sous fixats en els convenis col·lectius que se situen a nivells del 2009 i altres solucions com la implementació d'una renda garantida de ciutadania. 

Homes i dones per separat

Homes i dones ni cobren ni han cobrat igual. Segons l'estudi, la mitjana de les dones se situa en els 17.964 euros mentre que la dels homes és de 23.715 euros. En matèria de pobresa laboral, tampoc es troben en una mateixa posició. Comparativament, els homes han registrat una taxa de l'11,5% –molt similar a la del 2013– mentre que les dones han passat d'un 11,2% a un 10,9% durant el 2015. Ara bé, en referència a la taxa de parcialitat que s'ha incrementat en 2,5 punts percentuals entre 2008 i 2016, les més perjudicades han estat les dones que en el 21,5% dels casos treballen a temps parcial mentre que únicament el 7,8% dels homes ho fa.  

A tot plegat, la taxa de "parcialitat involuntària" ha ascendit fins al 59% mentre que el 2008, aquest percentatge era del 20%. Unes xifres que segons l'estudi corroboren unes condicions laborals pitjors en un mercat més precari i excloent on "tenir feina ja no és garantia de vida digna".