La Comunitat de Madrid i el País Basc són les dues úniques regions espanyoles situades per sobre de la mitjana europea a l'Índex de Competitivitat Regional de la Unió Europea, segons les dades publicades aquest dilluns per la Comissió Europea.

Madrid, al lloc 83 de les 263 regions sotmeses a examen per Brussel·les és la regió espanyola amb millor posició en el conjunt de la UE, seguida de País Basc (119), que també aprova, i de Navarra (148) i Catalunya (153), aquestes dues últimes ja per sota de la mitjana comunitària.

Per sota de la mitjana però encara a poca distància, es col·loquen també les comunitats autònomes de la meitat nord del mapa, Galícia, Cantàbria, Astúries, La Rioja, Aragó, Castella i Lleó i també la Comunitat Valenciana. La meitat sud, tanmateix, amb Andalusia, Múrcia, Extremadura i Castella-la Manxa ofereixen pitjors registres, com també ho fan les illes Balears, l'arxipèlag canari i les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla.

Índex europeu

Amb aquest índex, l'Executiu comunitari vol mesurar com d'"atractiu i sostenible" és l'entorn i què ofereix cada regió a les empreses i ciutadans perquè s'instal·lin al seu territori.

Per a això, se serveix d'onze indicadors que van des de motors "bàsics" per a l'economia com l'estabilitat macroeconòmica, la sanitat i l'educació, fins a la dimensió més avançada que atribueixen a la innovació, passant per claus per a l'eficiència, com l'eficiència del mercat laboral i la formació superior.

Londres i la seva àrea d'influència és, en l'àmbit europeu, la regió que obté la puntuació màxima de 100 punts i que lidera de l'índex de competitivitat regional, per davant de la també britànica Berkshire (97,67), l'holandesa Utrecht (97,63) i Estocolm (97,21).

image002