La denúncia davant de la Comissió Europea (CE) de l'acord sobre la reforma del peatge elèctric pactada entre el PP i el PNB ha estat registrada pel Síndic de Greuges de Catalunya arran d'una queixa formulada al juny per empreses catalanes. La denúncia del Defensor del Poble Català reivindica que "la mesura constitueix una ajuda d'Estat" i és que l'acord entre el PNB i PP preveia la modificació el 2018 de la tarifa elèctrica, un canvi que afecta unes 1.250 societats del conjunt de l'Estat, al voltant de 800 d'Euskadi.

L'acord pressupostari de 2017 entre el Govern del PP i el PNB va incloure l'eliminació de la tarifa del peatge d'accés a línies d'alta tensió d'entre 25 i 30 KW, utilitzada sobretot per empreses basques, i la seva inclusió en un altre apartat tarifari, que es va calcular que suposaria un estalvi d'uns 50 milions d'euros per a les indústries basques afectades. Cinc patronals catalanes es van queixar d'aquest canvi tarifari, pel que s'ha decidit denunciar-ho davant de la Comissió Europea.

"Corregir una discriminació"

El viceconseller basc d'Indústria, Javier Zarraonandia, ha confirmat que la Comissió Europea ja ha obert la investigació i ha explicat que l'acord "de cap manera no pot considerar-se com una ajuda pública o una ajuda d'Estat", ja que el seu objectiu és "corregir una discriminació històrica" que va suposar el 2013 "un sobrecost de 100 milions d'euros per a la indústria basca". No es tracta, ha insistit, d'"un tracte de favor a la indústria basca" ni posiciona a les empreses d'Euskadi en situació d'avantatge, sinó que simplement "les homologa respecte a altres indústries de l'Estat".

De fet, el viceconseller ha explicat que d'aquest canvi de tarifa es beneficiaran també empreses d'altres comunitats com Navarra, Cantàbria, Astúries i Andalusia. Tanmateix, les empreses catalanes, en general, no es beneficien per l'acord "perquè estan connectades a un nivell de tensió de 25 KW". "Nosaltres hem de defensar els interessos de la indústria basca i la Generalitat té que defensar els interessos de les empreses catalanes i no perjudicar els altres", ha agregat.

Per la seva part, el Ministeri d'Energia considera que l'eliminació de la tarifa del peatge no vulnera la competència. Fonts del ministeri han indicat que no privilegia a unes zones d'Espanya respecte a d'altres, doncs afecta no només a empreses del País Basc, sinó també d'Astúries, Cantàbria, Castella i Lleó, Navarra i parteix d'Andalusia.

La denúncia de Cecot

El secretari general de Cecot, David Garrofé, ha celebrat la denúncia i ha anunciat que des de la patronal vallesana s'està treballant en una denúncia que també es presentarà a la Comissió Europea perquè estudiï "si hi ha hagut ajuts d'Estat en l'àmbit de les tarifes energètiques", i ha qualificat de discriminació el pacte assolit per ambdós partits. També han preparat un document que es presentarà pròximament en el que es mostri "els desavantatges de la tarifa elèctrica a Catalunya" perquè s'adhereixin més grups empresarials i industrials, ja que consideren negatiu que es pagui més per l'energia en una comunitat autònoma que en una altra.

"Entenem que el problema energètic d'Espanya el té en la distribució dels costos, i per això és necessari una revisió en profunditat", ha dit Garrofé. Segons el secretari general de Cecot, la indústria del País Basc, Madrid i València tindrà un descompte del 16% en la tarifa elèctrica a partir de 2018, mentre que les instal·lades a Catalunya pagaran un 14% més.