L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) acollirà aquest divendres i dissabte el Congrés de la Societat Catalana d'Economia, el primer certamen català d'investigació econòmica en el qual participaran més de 250 economistes i es presentaran fins a 170 contribucions. Entre els conferenciants, hi destaquen el Nobel d'Economia Jean Tirole i el professor de Harvard Pol Antràs.

Organitzat per la Societat Catalana d'Economia, filial de l'IEC, el seu comitè científic està presidit pel catedràtic d'Economia de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i exconseller d'Economia de la Generalitat Andreu Mas-Colell. Segons ha explicat la professora de la UB i membre del comitè científic, Elisenda Paluzie, a El Nacional, "és el congrés d'una societat acadèmica d'un país normal".

El congrés que ha sorgit de la iniciativa del president de la Societat Catalana d'Economia, Eduard Arruga, i del seu secretari general, Antoni Montserrat, té un triple objectiu: donar a conèixer i mostrar el potencial de la recerca catalana, convertir-se en un punt de trobada de la recerca econòmica i consolidar-se com un pol d'atracció i congrés internacional amb els millors acadèmics d'arreu del món. 

Catalunya, importadora de talent

En la presentació del congrés que ha tingut lloc aquest dimarts a Barcelona, Mas-Colell ha destacat el potencial de les ciències econòmiques a Catalunya i ha explicat que s'ha elaborat una base de dades d'acadèmics catalans en el camp econòmic que treballen a l'estranger, arran de la convocatòria del congrés.

"A Catalunya, importem més acadèmics dels que exportem", ha explicat Mas-Colell. Segons el seu recompte, uns 93 titulats amb doctorat treballen en universitats en altres països pels més de 130 que ho fan aquí i són d'altres països. Per tant, Catalunya pot considerar-se més importadora que exportadora d'acadèmics titulats amb doctorat en Economia. Unes dades que reforcen el potencial de la recerca i l'economia catalana. 

El congrés, que comptarà en la seva inauguració amb el secretari d'Economia de la Generalitat, Pere Aragonès, tindrà diverses taules rodones, conferències i sessions paral·leles. Una d'aquestes taules es titula "Catalan Economic Challenges" i tractarà l'impacte econòmic d'una Catalunya independent així com la seva pertinença a l'euro. 

De Jean Tirole a Pol Antràs

Pel que fa a les conferències, el Premi Nobel de Economía Jean Tirole pronunciarà "Narratives, Imperatives and Moral Behavior", mentre que el professor de la Universitat de Harvard Pol Antràs n'impartirà una altra sota el títol "Global Value Chains: Spiders and Snakes".

A més, hi haurà un total de 176 presentacions sobre investigacions econòmiques, de les quals 56 són d'acadèmics procedents de fora de l'Estat espanyol, i 15 són de doctors catalans expatriats en universitats estrangeres de primer nivell del Japó, Alemanya, Rússia, Regne Unit, França, Itàlia o els EUA.

De forma prèvia a l'inici de l'esdeveniment, s'atorgarà a la sala d'actes del Palau Macaya de Barcelona el Premi Societat Catalana d'Economia a l'obra "Sustainability for a warming planet" (Sostenibilitat per a un planeta en procés d'escalfament), de John Roemer, Joaquim Silvestre i Humberto Llavador.