Un any més arriba un dels esdeveniments econòmics i polítics més emblemàtics del panorama català i espanyol: la XXXII Reunió del Cercle d'Economia que tindrà lloc des d'aquest dijous a la tarda fins a dissabte al migdia. Aquest cop però, les jornades de Sitges no seran com les altres ja que coincideixen en època de precampanya, dues setmanes abans de la campanya i un mes abans de les transcendentals eleccions generals del 26J

En aquest context, cap representant de les quatre principals forces polítiques espanyoles ha volgut perdre's la desfilada econòmica que tindrà com a amfitrió al president del Cercle d'Economia, Antón Costas qui ja ha advertit que instarà als líders polítics a endinsar-se en una nova cultura política per formar govern. Per si a cas es repeteixi una situació límit, sense pactes, els proposarà que en última instància, acceptin que "governi la llista més votada."

Desfilada de polítics

La sessió inaugural comptarà amb la ponència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont que hi assistirà per primer cop després d'agafar el relleu de l'expresident Artur Mas. També s'estrenaran a les jornades de Sitges, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau i el secretari general de Podemos, Pablo Iglesias qui malgrat tenir representació a Brussel·les, no va ser convidat a l'edició de 2015 ja que segons Costas, "no tenia representació al Congrés."

I encara que tampoc comptava amb cap diputat la formació de Ciutadans, el seu líder, Albert Rivera sí que va ser convidat i repeteix ponència als diàlegs polítics d'aquest any, com també, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez.

El quasi trident del PP

Seguint la tradició, l'acte de tancament serà a càrrec del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy. Aquest cop però, serà en funcions donada l'excepcionalitat històrica de la repetició d'eleccions. Estava previst que el líder del PP assistís al Cercle d'Economia acompanyat pel ministre d'Assumptes Exteriors i Cooperació, José Manuel García-Margallo i el ministre d'Economia i Competitivitat, Luis De Guindos. Tots dos també en funcions.

Ara bé, De Guindos ha estat baixa d'última hora al debat "El repte de la competitivitat i l'aposta per la internacionalització" per raons d'incompatibilitat d'agenda. En el seu lloc, entrarà al terreny de joc, el president de la Cambra de Comerç d'Espanya i també del grup Freixenet, José Luis Bonet. Un titular en funcions per un president amb crisi familiar i d'accionariat. 

Desfilada d'economistes

A nivell econòmic també destaca una llarga llista de noms: el cofundador de Wallapop, Miguel Vicente;  el conseller delegat d'OHL, Josep Piqué; el catedràtic d'Economia de la Harvard University, Pol Antrás; el president d'Intermon Oxfam, Xavier Torra; el professor emèrit d'IESE, Alferdo Pastor o el president d'Immobiliària Colonial, Juan José Bruguera, entre molts d'altres i tenint en compte que encara hi ha participants per confirmar. 

Les absències més destacades respecte l'edició del 2015 són el president del Banc Sabadell, Josep Oliu; el conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz; el president d'OHL, Juan Miguel Villa Mir; el director de Caixa Capital Risc, Carlos Trenchs; el vicepresident del BCE, Vítor Constâncio així com els exconsellers Andreu Mas-Collel i Felip Puig.