El conseller delegat de Banc Sabadell, Jaume Guardiola, ha assegurat, en relació amb una hipotètica independència de Catalunya i el seu efecte al sector financer i empresarial, que s'està assistint a la preparació de "plans de contingència" però no percep que s'estiguin produint "moviments de forma efectiva".

El directiu, que ha participat aquest dimecres a Bilbao al Fòrum Lideratge Empresarial, ha reconegut comprendre que la situació actual a Catalunya "provoca nervis i molta preocupació" i, per aquest motiu, els agents econòmics potser "puguin preparar-se per a aquesta situació" però, "com encara no sabem què passarà, costa veure que hi hagi encara presa de decisions". Si en el referèndum de l'1-O guanya el sí a la independència, Guardiola entén que "al final s'està parlant de canvis de domicili".

Davant de la mirada de representants de l'àmbit institucional, polític, econòmic i empresarial, el conseller delegat de Banc Sabadell ha considerat que "bàsicament, es tractaria d'això", encara que ha puntualitzat que "aquests canvis de domicili serien només "nominals" i no suposarien "moure a la gent perquè, al final, hi ha unes inversions fetes i un entorn que ha propiciat que s'hagin fet aquestes inversions."

"Tan regulades com qualsevol"

En relació als efectes i conseqüències que podria implicar per a les entitats financeres catalanes una hipotètica sortida, el directiu del Sabadell ha recordat que "estan dins del sistema tan regulades com qualsevol i no hi ha en aquest sentit cap element diferencial". Tampoc no creu que "el mercat estigui fent una diferenciació entre entitats catalanes i no catalanes perquè aquesta diferenciació no existeix. Ni des del punt de vista regulatori ni des del punt de vista jurídic, no hi ha cap element per pensar que es puguin diferenciar."

Preguntat per com afectaria els bancs que operen a Catalunya, una vegada fora d'Espanya, respecte al deute del 110% del PIB, Guardiola ha afirmat que resulta "absurd fer aquest tipus d'hipòtesi perquè qualsevol negoci s'adaptaria a qualsevol situació que es produís. Entre el deute d'una comunitat autònoma i qualsevol agent econòmic és molt difícil establir una correlació" ha conclòs.