La renda d'una família de Pedralbes multiplica per set la d'una de Trinitat Nova. Aquesta és una de les dades alarmants que s'extreuen d'un informe de l'Ajuntament de Barcelona sobre la Renda Familiar Disponible, que indica la capacitat de les famílies per estalviar i consumir després de percebre els sous i/o prestacions socials i de pagar impostos a l'Administració. La tendència general dels darrers anys a la capital catalana ha estat la reducció de les classes mitjanes, tal com ha passat en el conjunt de Catalunya. S'explica per la creixent polarització de les classes socials amb un augment dels dos extrems, la classe molt baixa i la classe molt alta, al que s'ha sumat un augment de les diferències entre els barris barcelonins.

De fet, entre 2007 i 2014 la classe molt alta barcelonina ha passat d'un 7,5% a un 11,6%; a l'altre extrem, la classe molt baixa ha seguit la mateixa tendència: d'un 4,1% a un preocupant 15,5%. Tot mentre el conjunt de la classe mitjana ha perdut importància a Barcelona en favor de la classe baixa, principalment. Si fa vuit anys, sis de cada deu barcelonins eren de classe mitjana, ara només arribarien a cinc. És la dada que demostra que la crisi econòmica ha fet estralls també a la capital catalana.

 

Aquest gràfic mostra la pujada dels extrems i la davallada de la classe mitjana. Posa el cursor per sobre de les classes per veure les diferències interanuals

 

Augmenten les desigualtats

Les diferències entre els barris barcelonins creixen arran de l'esclat de la crisi econòmica. S'ha eixamplat la distància entre el barri amb renda més alta (Pedralbes, amb 251,7) i el de renda més baixa (la Trinitat Nova, amb 34,7), sent 100 el valor mitjà de la ciutat (equivalent a 19.335 euros anuals). La percepció general del mapa barceloní és que es perd poder adquisitiu al nord-est, els barris de Sant Andreu i Nou Barris, mentre que l'oest, especialment a Sarrià-Sant Gervasi i les Corts, creix la Renda Familiar Disponible (RFD). En valors absoluts, la RFD del districte més ric (Sarrià-Sant Gervasi) multiplica per tres el més pobre (Nou Barris), amb 35.625 i 10.378 euros de renda respectivament.

Pel que fa als barris, també s'aprecien contrastos dins dels districtes barcelonins: a Ciutat Vella, per exemple, mentre que el Barri Gòtic se situa prop de la mitjana de la ciutat (98,5), el Raval se situa molt per sota, amb un índex del 65,9 el 2014. Una de les variacions més extremes es dóna al districte de Sant Martí, en què a la zona mar –Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou– compta amb un índex de 168,8. Es tracta d'una renda molt superior a la de la Verneda i la Pau, amb un 57,2.

En el Top 5 dels barris a Barcelona segons la renda familiar s'han situat Pedralbes, les Tres Torres, Sarrià, Sant Gervasi-Galvany i Sant Gervasi-Bonanova. Per contra, a la part baixa s'hi ha col·locat la Trinitat Nova, Ciutat Meridiana, la Marina del Port Vermell, Vallbona i Torre Baró.

Una de les evidències de l'informe és que hi ha molts barris amb poca població i rendes baixes, mentre que n'hi ha pocs amb molta població i rendes altes. De fet, els deu barris amb la renda més baixa tenen una població mitjana de 7.900 habitants, mentre que els de més renda tenen fins a tres vegades més població (22.500 habitants de mitjana). 

 

Clica als barris per saber la Renda Familiar Disponible (2014). Es poden apreciar les grans diferències entre els diferents barris.

Clica als districtes per saber la Renda Familiar Disponible.

I en aquest mapa, pots veure les xifres en valor absolut (RFD en euros a l'any) en els districtes de Barcelona.