En els últims cinc anys s'han creat unes 570.000 empreses a Espanya, de les que 25.452 eren start-ups i, d'elles, es mantenen actives unes 23.300. Aquesta xifra representa un 3% més que el 2021, segons l'Estudi sobre les empreses start-up a Espanya publicat per Informa D&B, i la seva esperança de vida és més gran. Gairebé el 96% d'aquests negocis emergents són microempreses, una mica més del 2,5% petites, i les mitjanes i les grans no assoleixen l'1%. A l'informe s'exposa que les start-ups no només acrediten més supervivència que la resta de negocis, sinó que també mostren una menor probabilitat de tancament. Un 74% reconeix un risc mitjà o baix de clausura el pròxim any. Tanmateix, la falta de planificació o el nul control de les seves finances continuen sent dos problemes fonamentals de les firmes emergents.

Falta de control de les empreses

Segons un estudi sobre el Benestar Financer realitzat per SumUp, el 52% dels emprenedors revisa el saldo del seu compte bancari almenys una vegada al dia i un 24% reconeix no tenir control sobre les seves finances. "Vam fer l'estudi, ens vam informar i vam veure que hi havia un descontrol dins de les empreses, sobretot en les petites", recorda Carlos Pérez, cofundador de Banktrack, a aquest mitjà. De fet, assenyala que un dels errors més habituals dels emprenedors és barrejar les finances personals amb les de l'empresa, sent els autònoms els que més cometen aquest error, ja que no estan obligats per llei a tenir un compte corrent diferent per a la seva activitat professional.

El mateix informe detalla que el 47% dels fracassos de start-ups el 2022 es van deure a la falta de finançament, mentre que el 44% d'elles ho van fer per una falta de control de liquiditat. "Els fa mandra portar les finances, el seu registre i el control, per aquesta raó fracassen", matisa Pérez, que recorda que en el seu cas envien les finances a través de WhatsApp o Telegram, com si fos un butlletí. Els sectors més afectats? "Les empreses que tenen un dolor més important són aquelles que tenen molts moviments com ara un comerç electrònic i les que disposen de molts bancs, això és un descontrol", critica.

A més, indica que uns costos fixos massa elevats, no calibrar bé la solvència dels clients i no saber diferenciar entre les finances personals i les del negoci són altres dels fets que fan que una start-up acabi fallant.

"La gent jove és arrogant i no es deixa aconsellar"

Francesc Rufas, professor d'EAE i assessor d'empreses, apunta que el motiu pel qual fracassen les start-ups és per la falta de coneixement en l'àmbit financer. "Una part molt important de la població té coneixements en l'àmbit tècnic i li resten importància a altres factors com la incorrecta planificació dels pressupostos i els elements de tresoreria", explica. En aquest sentit, l'expert aporta altres arguments sobre el motiu pel qual fracassen les firmes emergents:

  • Mala valoració: els emprenedors consideren que si un negoci funciona als Estats Units o en un altre país, també funcionarà a Espanya, i no és així. "No fan l'esforç d'analitzar i valorar el mercat, no fan una valoració real i això és un gran error".
  • Pla de negoci mal estructurat: un emprenedor només veu la cosa positiva del negoci, li costa veure les parts negatives. Cal fixar-se en els errors i establir punts de millora.
  • Desconeixement o sobrevaloració del producte. "Els emprenedors pensen que si els agrada a ells els agradarà a tothom, però evidentment no és així". ​
  • Previsions mal fetes i falta de visió: "el jove és arrogant i no es deixa aconsellar. Es creu molt llest, però no en tenen ni idea de negocis". "A això se li ajunten altres factors com preveure rondes d'inversió en fases més avançades sense haver superat la fase 1 o a observar que les previsions estan sobredimensionades".
  • Triar bé el segment de mercat: "No pots fer el que més il·lusió et faci, sinó que has de fer alguna cosa allà on hi hagi una oportunitat", recorda l'expert. 

Sobredimensionar el projecte

Finalment, Marta Carrió, directora general de Netmentora Catalunya, apunta que "la línia entre l'èxit i el fracàs quan emprens un negoci és molt fina i moltes vegades depèn de les petites decisions que prenguis durant aquells primers anys de vida. Són molts els reptes a què un emprenedor s'enfrontarà. El primer i més important és trobar aquesta necessitat al mercat i que la solució llançada s'adapti realment a les necessitats dels clients". "D'altra banda, evidentment el finançament és un dels grans obstacles amb què topa un emprenedor en el procés de llançar el seu projecte. I no únicament es tracta del moment de recaptar capital, sinó que el veritable repte moltes vegades és continuar administrant i fent créixer el negoci al mateix temps que estàs tractant de recaptar fons. Fer una aturada fins a trobar capital no sol ser una bona idea, ja que els inversors no se senten atrets per un projecte que no pot demostrar un progrés tangible", apunta Carrió.

En aquest sentit, la directora de Netmentora Catalunya afegeix que "la sobredimensió del projecte sol ser un dels errors més habituals de l'emprenedor". Contractar massa persones massa ràpid moltes vegades condueix a la necessitat d'acomiadar ràpidament també. "Cal ser realista amb les contractacions i la dimensió del projecte per construir una cultura empresarial saludable", acaba.