Greenpeace acusa les grans petrolieres europees de mentir sobre la reducció d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle (GEI), responsables de l'escalfament global. En un informe publicat aquest dimecres, en el qual qualifica la seva activitat de greenwashing, l'organització revela que les grans multinacionals del petroli "continuen invertint majoritàriament en combustibles fòssils", malgrat que presenten una "falsa imatge" de compromís amb la descarbonització i les energies renovables i la majoria s'han compromès a assolir les zero emissions el 2050.

El document Las Sucias Doce: el blanqueig en verd de 12 Petrolieres Europees s'ha donat a conèixer en un context d'"emergència climàtica sense precedents", ha assenyalat l'ONG, amb rècord de temperatures el 2022 i el 2023 i l'impacte de fenòmens climàtics extrems a tot el món, com ara les onades de calor, incendis forestals, sequeres, inundacions... Uns fenòmens que a Espanya estan impactant directament amb sequeres, onades de calor i incendis, que generen pèrdues milionàries per a famílies i agricultors afectats.

Publicitat "enganyosa"

No obstant això, segons Greenpeace, el 2022 Repsol només va produir el 0,82% de l'energia amb renovables, mentre que el 99,18% correspon a la producció amb petroli i gas. Referent a les inversions, va destinar només el 18% a renovables i el 82% al seu negoci de combustibles fòssils, petroli i gas. A més, en el mateix període, "Repsol va liderar (un any més) la llista d'emissors de GEI, amb un increment del 16% i un augment dels seus beneficis del 70% amb relació a l'any anterior."

Segons l'opinió de Greenpeace, la publicitat de la companyia espanyola és "enganyosa" i els beneficis "no estan contribuint a un canvi real del seu negoci", malgrat haver estat la "primera companyia a anunciar el 2019 el seu compromís de zero emissions per a 2050".

Inversions baixes en carboni

Respecte al conjunt de les empreses europees analitzades en l'estudi, assenyalen que només un 0,3% de la producció d'energia va ser electricitat d'origen renovable. A més, únicament el 7,3% de les seves inversions (6.570 milions d'euros) poden considerar-se realment baixes en carboni (incloent-hi energies com la solar, eòlica, geotèrmica hidràulica, l'hidrogen verd i altres gasos verds), mentre el 92,7% de les inversions (81.520 milions d'euros) continuen centrant-se a extreure més petroli i gas fòssil. Aquesta situació, asseguren, "ancoren dramàticament a un futur de més emergència climàtica i riscos financers".

Des de l'ONG apunten que encara és necessari subratllar que la principal causa d'aquesta exacerbació dels efectes del canvi climàtic són les emissions produïdes pels combustibles fòssils (petroli, gas i carbó), "que suposen el principal negoci de les empreses incloses en l'estudi".

A aquests factors s'han afegit la guerra a Ucraïna i el "desorbitat" ascens en els preus del petroli i el gas, que "han contribuït a l'augment dels beneficis de les empreses energètiques el 2022", que contràriament a fomentar mesures contra l'emergència climàtica, "han augmentat els dividends dels seus accionistes i més inversions en combustibles fòssils". Finalment, des de Greenpeace exigeixen regles "més estrictes" de report i diligència deguda de qualsevol vulneració de drets humans a tercers països.