No hi ha massa raons per celebrar el 75è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans. El 1948, la humanitat començava a despertar apostant per la universalitat dels drets humans, més enllà de les nacions, les cultures i les civilitzacions. El 2024 la migració continua sent un problema de tots i l'única solució és global.

La gent s'ha desplaçat d'un lloc a l'altre des de les albors de la història i abans del naixement de les fronteres. Els escriptors clàssics van reflexionar molt sobre el fenomen i, de fet, van escriure sobre aquest, enumerant-ne les causes i beneficis. Consideraven que era per a l'alliberament de l'angoixa i millorar el seu nivell de vida.

Abordar la migració requereix un enfocament flexible basat en fets i fugir de la demagògia i l'oportunisme polititzat que capitalitza els corrents xenòfobs de la societat.

La migració presenta tant oportunitats com desafiaments. Els responsables de les polítiques migratòries han de decidir si la converteixen en una eina per al desenvolupament econòmic, i la lluita contra la pobresa, o si deixen que continuï sent una font de tensió, fuga de cervells i oportunitats malgastades.

No hi ha massa raons per celebrar el 75è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans. La migració continua sent un problema per a tothom

El principal motiu per migrar són les raons econòmiques, i la majoria de migrants s'assenten en un país més ric que el seu. Però el fenomen és complex, molts països, també els rics, són alhora emissors i receptors de migrants.

L'impacte del canvi climàtic és el segon motiu per migrar, amb el 40% de la població mundial exposada a escassetat d'aigua, sequeres, augment del nivell del mar, inundacions, ciclons tropicals...

El tercer motiu és la propagació de conflictes, persecució i violència, amb tensions geopolítiques que han duplicat els desplaçaments forçats durant l'última dècada. No s'havia vist res semblant a les actuals onades de migració des del final de la Segona Guerra Mundial. Aquests refugiats representen el 20% del total de migrants i el 41% són nens.

Hi ha al voltant de 184 milions de migrants al món, és a dir el 2,3% de la població mundial, dels quals 37 milions són refugiats. Al voltant del 43% dels migrants viuen en països d'ingressos baixos i mitjans.

El primer motiu per migrar és econòmic, però el segon és el canvi climàtic, amb el 40% de la població mundial exposada al seu impacte

Fa falta una nova visió per anticipar el futur. Construir una mobilitat ordenada. Cal esforçar-se a aconseguir un equilibri saludable entre realisme i voluntarisme, entre els interessos legítims dels estats i el respecte dels drets humans dels migrants.

No hem de deixar que el dubte s'assenti. El tema de la migració és un aliment per al populisme de molts països els mapes polítics dels quals s'estan reconfigurant.

Les persones migrants són font de prosperitat, motor econòmic i vàlvula demogràfica. Especular amb amenaces a la identitat i càrregues als pressupostos públics és falsificar els moviments humans. La intolerància ni tan sols és sensible a la desesperació de la gent obligada a fugir de guerres i conflictes.

En un moment en què les veus de la globalització són cada vegada més tènues, el multilateralisme és gairebé ingenu i l'ordre internacional és un desordre. Es tracta d'eliminar aquesta imatge d'un món cínic que ofereix regularment facetes horribles. La qüestió de la seguretat ha de ser substituïda per polítiques de desenvolupament socioeconòmic encaminades a reduir les causes fonamentals de la migració precària.

Les persones migrants són font de prosperitat, motor econòmic i vàlvula demogràfica

El desafiament es troba en mostrar que la comunitat internacional està elegint una solidaritat responsable i que ha d'unir-se per oferir respostes estructurades davant de fets importants del nostre temps a través del diàleg i la cooperació. Cap país no pot enfrontar-se a aquest desafiament per si sol. I si no hi ha alternativa a la cooperació, tampoc no n'hi ha a l'acció.

A més, és probable que la migració augmenti en totes les seves formes a causa dels factors econòmics, demogràfics, climàtics o els conflictes geopolítics. Seria prudent que els països d'origen, trànsit i destí comencin a planificar i treballar de manera integrada a fi de preparar-se per a l'inevitable. Cal un nou ordre migratori, més just i humà i amagar el cap només porta conseqüències nefastes.

Entre la laxitud inacceptable i la seguretat insuportable, hi ha un camí que oposa la solidaritat sobirana al nacionalisme excloent, el multilateralisme a l'ostracisme i la responsabilitat compartida davant de la indiferència institucionalitzada. Perquè, al final, d'això es tracta: posar fi al desordre, mentre es posa la humanitat en ordre.