L’oli, més que mai, s’ha convertit en l’autèntic or líquid. Si fins ara era una metàfora usada, principalment, pel sabor que despertava en el paladar dels qui el degustaven, ara ho és pel seu elevat preu. Ampolles de plàstic d’oli suau d’un litre han passat dels cinc euros als vuit i, en alguns casos, han superat els catorze.

Com sempre que es produeixen aquests pics sobtats, un seguit de coincidències provoquen la seva pujada: la sequera, males collites i un IPC que no perdona cap aliment. La mateixa Organització del Consumidor (OCU) assegura que des del mes de juliol passat, les pujades en alguns casos superen el 30%, i un litre arriba fàcilment als 10 euros. En concret, el preu de l'oli d'oliva verge extra (el conegut com a AOVE) ha pujat un 15,4% des de la primera quinzena de juliol.

El que hi ha darrere de les pujades és una mala collita a la darrera campanya, amb descensos del 50% en la producció. Però la veritat és que als lineals dels supermercats s'està venent oli que és de la collita anterior, que va ser normal, i es va vendre als mercats majoristes a un preu molt més assequible, per la qual cosa no hi ha justificació per a aquest increment de preus.

El furt es dispara quan el preu puja un 20%

Salvador Cañones, Soci director de STC, empresa líder en el sector antifurt afirma: "Anteriorment, el principal oli robat era el de la categoria gourmet, però en l'últim mes estem rebent comandes de protectors per a les ampolles d'1 litre i fins i tot les garrafes de 3 i 5 litres". L'augment és exponencial i s’ha pogut comprovar que quan els productes augmenten de preu un 20%, els intents de furt es multipliquen per 5. Per tant, és fonamental evitar que l'intent de furt es transformi en un robatori real.

Les cadenes de supermercats protegeixen el preciós oli utilitzant els elements que tenen disponibles, com són els collarins de seguretat usats habitualment en begudes alcohòliques o fins i tot fins en caixes protectores. En casos de desesperació, es poden veure fins a l'ús de cadenes i cadenats. Per això, STC recorda que les sol·licituds d’aquests serveis contra els furts s’han disparat arreu d’Europa, no només a casa nostra.

L’oli, fins ara un furt indiscret

Com a exemple, una cadena de supermercats espanyola ha demanat fins a 1.200 unitats d'un collaret especial per protegir els olis. "En els meus 26 anys a la indústria mai havia vist aquest increment, i podria ser que encara no hàgim assolit el pic màxim", conclou Cañones.

A expenses de conèixer els productes més robats del darrer estiu, tots els qui treballen en el sector situen l’oli en el top 3, una notícia ben diferenciada de la mateixa primavera quan no apareixia entre les tres predileccions dels lladres. El darrer estudi d’STC dona dades curioses sobre les preferències a l'hora de furtar segons la comunitat on es viu. Per exemple, la passió per les conserves de bonítol i tonyina a Madrid, l’Aragó, el País Basc o Cantàbria; o que a les Illes Balears els dos productes que més desapareixen siguin el formatge de Maó i els licors originaris de les illes. Això demostra que hi ha una vinculació entre el robatori de productes i el seu lloc d'origen.