La retribució total dels consellers de l'Ibex-35 va caure un 23% durant 2022, mentre que en el cas del mercat continu, la baixada va ser d'un 10%, segons la setena edició de l'estudi Remuneració dels consellers de les societats cotitzades presentat per KPMG Advocats, que associen aquests descensos a la reducció de pagaments basats en accions i de les contribucions a plans de pensions i estalvi.

L'informe, que analitza 122 companyies, incloent-ne 34 de l'Ibex-35 --menys ArcelorMittal, el consell del qual està fora d'Espanya--, assenyala que el nombre de llocs efectius de consellers es manté, si bé es confirma una tendència a la baixa, de tal manera que la mida dels consells "s'està estandarditzant". Tanmateix, la firma destaca, en aquest punt, que els consells del sector financer de l'Ibex-35 són més nombrosos que la mitjana.

En relació amb els llocs executius del consell, l'estudi observa una reducció en la retribució total. D'una banda, indica que la retribució fixa augmenta al mercat continu, impulsada per increments salarials, i constata una disminució lleu en l'Ibex-35. Per l'altre, recull que la remuneració variable cobrada el 2022 va disminuir a ambdós índexs, afectant de manera significativa els consellers delegats al mercat continu i els consellers executius de l'Ibex-35.

"Una possible causa que pot ser darrere de la reducció de les remuneracions en aquesta edició rau principalment en les remuneracions variables. Aquest any no han finalitzat tants cicles o programes com a l'exercici anterior. Addicionalment, la principal mètrica per la qual es determina el percentatge de consecució d'aquest element del paquet retributiu és el 'total shareholder return' o TSR, que ha disminuït significativament aquest any respecte a l'anterior," ha assegurat la directora en l'àrea de People Services en matèria de Compensació General, de Consellers i Directius de KPMG, Mónica San Nicolás.

Falta d'assessorament extern i de transparència

L'informe també destaca preocupacions sobre la falta d'assessorament extern o la falta de transparència respecte a qui són els esmentats assessors per al disseny de la remuneració, ja que el 67% de les empreses analitzades no té assessor o no ho especifica, incomplint les recomanacions de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

A més, aquest estudi assenyala que la bretxa de gènere en els consells d'administració torna a incrementar-se per segon any consecutiu malgrat les directives de la Unió Europea 2022/2381 i la 2023/970, actualment en procés de transposició, relatives a la paritat en els consells de les societats cotitzades i la transparència retributiva.

D'aquesta forma, ni l'Ibex-35 (32%), ni el mercat continu (16%) no aconsegueixen l'equilibri de gènere, amb una "representativitat femenina residual" en els consells executius a ambdós índexs. Per a San Nicolás, "les diferències retributives en aquest cas entre homes i dones podrien obeir a diferents nivells de perfils entre uns o d'altres perquè, segons les dades, ambdós gèneres estarien en companyies de mida similar".

Respecte a la informació en matèria d'ESG, l'impacte en la compensació es manté en al voltant del 15%. En aquest sentit, l'estudi assenyala que les mètriques ambientals, socials i de govern corporatiu estan guanyant importància: encara que la seva freqüència varia en el curt i llarg termini, l'Ibex-35 destaca per un enfocament més gran a curt termini, mentre que el mercat continu mostra un creixement en la freqüència a llarg termini.