El Salvador va passar a la història el passat 7 de setembre de 2021 en convertir-se al primer país en incloure el bitcoin com a moneda de curs legal. Una decisió com menys arriscada des del punt de vista financer, la qual va aixecar opinions de tota mena. Les grans institucions monetàries van recomanar al país centreamericà pensar bé la inclusió del bit com a moneda de curs legal. El Fons Monetari Internacional va avisar el país presidit per Nayib Bukele dels riscos que podria tenir la presència del bitcoin en l'economia salvadorenca.

Malgrat això, el president del país, Bukele, ha prosseguit fins a l'actualitat amb la seva idea de mantenir el bit com a moneda de curs legal. I, de moment, l'idil·li de la nació centreamericana amb la criptomoneda li està sortint car. El Salvador, lluny d'agilitar la seva economia, accelerar els tràmits financers, i atreure noves empreses i inversors al país, ha vist com la seva economia continuava retrocedint.

El bitcoin marca una caiguda superior al 60%

El bitcoin, com la resta dels actius, ha cedit exponencialment al llarg del present curs a causa de la inestabilitat i la volatilitat que encara continua colpejant al mercat de les criptomonedes. El bit continua sent l'actiu electrònic més valuós del mercat. Per a molts manté l'essència de ser la moneda cridada a canviar el sector financer per la seva tecnologia i per la creixent adopció global. Malgrat això, la cripto creada per Satoshi Nakamoto marca una depreciació anual superior al 62%.

Aquesta caiguda, entre altres coses, ha deteriorat la tinença de bitcoin d'El Salvador. L'Executiu del país centreamericà sempre ha mostrat el seu interès, el seu optimisme, i la seva fe en l'actiu. Nayib Bukele, president d'El Salvador, va ser qui va promoure la inclusió del bitcoin en l'economia del país com a moneda de curs legal. Tot això sabent que no tota la població salvadorenca era conscient del que era el bitcoin.

Els pronòstics de Bukele fallen

De fet, tal era la confiança que el president li tenia a la criptomoneda reina que el passat 2 de gener es va atrevir a donar un pronòstic per al present exercici. Bukele va dir a través del seu compte de Twitter que el Bitcoin assoliria els 100.000 dòlars; que dos països més adoptarien el BTC com a moneda de curs legal; que el bit tindria pes en el procés electoral dels Estats Units; que es construiria la Bitcoin City; que els bons volcà estarien subscrits en excés; i que el propi Bukele donaria una sorpresa en la Conferència de bitcoin.

Gairebé 12 mesos després que el president salvadorenc llancés els seus pronòstics a la xarxa social, tan sols un d'ells s'ha complert. D'entrada, el bitcoin s'ha deteriorat en més d'un 62% des de principi d'any. El valor actual és de 16.627 dòlars. Al llarg de l'exercici, tan sols una nació ha adoptat el bitcoin com a moneda de curs legal. L'abril passat, la República Democràtica del Congo va fer oficial aquesta mesura.

Els bons volcà s'han demorat a causa de la caiguda del valor del bitcoin i per la falta d'interès inversor. La Bitcoin City continua sent un projecte ambiciós, però no s'han iniciat les construccions. I, finalment, no hi va haver sorpresa de Bukele en la Conferència de Bitcoin perquè el president no es va presentar. El màxim mandatari va cancel·lar la seva participació a causa de la lluita que s'estava gestant entre el país i les maras.

L'únic encert va ser la repercussió que tindria el bitcoin en el procés electoral nord-americà. Malgrat això, alguns els països han anat avançant en la recerca d'un marc legal no només per al bitcoin, sinó per al sector de les criptomonedes.

15 mesos més tard de l'oficialització del bit com a moneda de curs legal al Salvador, el balanç és negatiu. Ni la criptomoneda s'ha convertit en un elixir per a un país ofegat però el deute públic, ni El Savador ha aportat una cosa diferent de l'actiu electrònic. És cert que, amb l'adopció de la cripto com a moneda de curs legal, el sector va fer un pas de gegants cap al creixement i una adopció més gran. Malgrat això, aquests avanços s'han estancat al present exercici.

Les compres de bitcoin d'El Salvador

Des que El Salvador adoptés el bitcoin com a moneda de curs legal, la nació presidida per Bukele ha comprat de l'actiu. Es pot destacar que la nació centreamericana va viure el millor moment de la criptomoneda, quan el BTC va marcar el seu màxim històric el novembre de 2021. Des de setembre fins al maig, el país va adquirir 1.801 BTC. Després d'això, El Salvador, davant de la complexitat de l'economia mundial i els descensos del bit, va alentir la compra de l'actiu. Entre maig i juliol, l'estat salvadorenc va comprar 580 bitcoins a diferents preus.

Amb la caiguda de diverses plataformes de criptomonedes i l'evident deteriorament del bitcoin, El Salvador no va tornar a moure fitxa fins al passat 17 de novembre, quan el president Bukele va anunciar a través del seu compte de Twitter la compra diària d'un bitcoin a partir del 18 de novembre. La decisió va sorprendre al mercat a causa del moment baixista que, encara avui, té el bitcoin.

Fins i tot això, El Salvador ha tornat a comprar 41 BTC des de l'esmentada data, elevant la seva tinença fins als 2.422 bitcoins. Així, el que és un dels països més minvats en l'apartat econòmic ha desemborsat més de 105 milions de dòlars en la compra de la cripto. El valor de la tinença actual d'El Salvador és d'alguna cosa més de 40 milions de dòlars.

L'idil·li entre El Salvador i el bitcoin continua sense carburar. El moment en què la nació liderada per Bukele va decidir incorporar la critpo era positiu. El BTC comptava amb unes previsions òptimes. Diversos experts apuntaven que el Bitcoin creixeria fins als 100.000 dòlars a començaments de 2022. Malgrat això, totes les estimacions es van esfumar. El bit va firmar la pitjor arrencada d'any de la seva història i està a punt de segellar l'any més baixista de la seva curta vida.