L'oferta pública d'adquisició (OPA) d'Amber EquityCo (societat conjunta dels fons ISQ i TDR) sobre Applus+ ha rebut l'última autorització que la seva proposta tenia pendent, en concret, la de la Comissió Europea sobre subvencions estrangeres que distorsionen el mercat interior.

Segons ha explicat Amber en un comunicat remès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), aquest dilluns passat, 22 d'abril, va finalitzar el termini legalment establert per la normativa europea per rebre aquest vistiplau per part de la Comissió Europea, per la qual cosa l'operació ha estat autoritzada per "silenci positiu"

La societat conjunta d'ISQ i TDR va presentar el passat 13 de març davant de la Comissió Europea la sol·licitud d'autorització de la seva OPA en relació amb la normativa sobre subvencions estrangeres que distorsionen el mercat interior.

En aquest context, aquest dimecres vinent, 24 d'abril, finalitzarà el període d'acceptació de les ofertes públiques d'adquisició plantejades pel fons Apollo (a través de la societat instrumental Manzana Spain Bidco) i Amber EquityCo sobre Applus+.

L'oferta d'adquisició plantejada per Amber sobre Applus+ es va presentar el passat 14 de setembre en resposta a l'OPA llançada pel fons Apollo sobre la mateixa companyia el passat 30 de juny.

En un primer moment, l'oferta d'Amber es va situar en 9,75 euros per títol, la qual cosa suposava una millora del 2,63% sobre la proposta inicial d'Apollo, de 9,5 euros per acció.

Tanmateix, el passat 24 de gener Apollo va elevar la seva oferta fins als 10,65 euros i, en paral·lel, va firmar contractes de compravenda amb titulars d'accions de Applus+ per fer-se amb el 21,85% de la companyia (a un preu de 10,65 euros per títol), un moviment que es va completar el passat 5 de febrer.

En aquest context, Amber va millorar la seva contraopa sobre Applus+ fins als 11 euros per acció el passat 3 de febrer.

La cotització de Applus+ el passat 29 de juny, el dia anterior a l'anunci de l'OPA d'Apollo, es va situar en 9,32 euros per títol, mentre que al tancament de la jornada borsària d'aquest divendres passat estava en 11,56 euros, per la qual cosa en aquest període els títols de la companyia s'han revaloritzat un 24%.

Exclusions borsàries

En aquest context, els Comitès de Gestió dels Índexs de les Borses de Bilbao i Barcelona van decidir excloure a Applus+ dels dos índexs que hi ha en ambdues places borsàries, en concret, el BCN Mid-50 i el Borsa Bilbao 2000.

Els canvis tindran efecte a partir del 25 d'abril (dijous vinent), per la qual cosa el dia 24 es realitzaran els ajustaments pertinents, si bé aquestes mesures estan subjectes al compliment del període d'acceptació de les esmentades OPES.

D'altra banda, dimecres passat el Comitè Assessor Tècnic de l'Ibex va decidir també excloure Applus+ de dos dels índexs que gestiona a causa de les OPES.

En concret, a partir del 25 d'abril Applus+ quedarà exclosa de l'Ibex Medium Cap i de l'Ibex Gender Equality i els ajustaments d'ambdós índexs es realitzaran el 24 d'abril.

Una vegada que el resultat de l'oferta hagi estat publicat de forma oficial, el Comitè Assessor Tècnic de l'Ibex prendrà les decisions que estimi oportunes sobre això, si bé també estaran subjectes al compliment del període d'acceptació de les OPES.

Consellers donen suport a Amber

A començaments d'aquest mes el consell d'administració de Applus+ va manifestar la CNMV que la seva intenció és acceptar, en primer lloc, la contraopa plantejada per ISQ i TDR i, únicament en el seu defecte, la proposta del fons Apollo.

Malgrat mostrar-se partidaris de l'OPA d'Amber, els consellers van explicar que es reserven el dret de reconsiderar la seva intenció en cas que canviïn les circumstàncies respecte a les existents en l'actualitat.

Així mateix, el consell d'administració de l'empresa va donar una opinió "favorable" a ambdues OPES, mentre va qualificar de "raonable" el preu de les dues ofertes.

No obstant això, el màxim òrgan de decisió de Applus+ va subratllar que el preu per acció de l'oferta d'Amber, d'11 euros per títol, és superior a la d'Apollo, la qual cosa els portaria a decantar-se per la de més import.

Precisament, aquest dimarts Amber ha informat a través de la CNMV que la seva contraopa ha rebut l'última autorització que la seva proposta tenia pendent, en concret, la de la Comissió Europea sobre subvencions estrangeres que distorsionen el mercat interior.

Segons ha explicat Amber, aquest dilluns passat, 22 d'abril, va finalitzar el termini legalment establert per la normativa europea per rebre aquest vistiplau per part de la Comissió Europea, per la qual cosa l'operació ha estat autoritzada per "silenci positiu".

Calendari

Si bé el termini d'acceptació de l'OPES finalitzarà el 24 d'abril --tret que hi hagi ampliacions--, el calendari publicat en la CNMV indica que el 26 d'abril finalitzarà el període perquè tant Apollo com ISQ i TDR modifiquin el preu de les seves ofertes.

Per a això, abans de les 12.00 hores d'aquell dia hauran de lliurar en un sobre tancat una proposta en la qual indicaran si mantenen la seva oferta o la milloren.

"La CNMV obrirà els sobres tancats i anunciarà les condicions en la seva pàgina web", afegeix el regulador.

A més, el mateix 26 d'abril, l'oferent inicial (Apollo en aquest cas) podrà presentar una última millora de la seva oferta, que haurà de complir dos requisits.

D'una banda, no podrà ser inferior en un 2% a la plantejada al sobre tancat per part d'ISQ i TDR.

Així mateix, si Apollo presentés una última millora de la seva oferta aquesta hauria de ser, com a mínim, un 1% superior a la que va presentar al sobre tancat.