La Borsa espanyola ha tornat als guanys després d'iniciar la primera setmana de l'any amb tendència baixista la baixa i la presa de beneficis. En la jornada d'aquest dijous s'ha registrat la pujada més gran des de mitjans de novembre en guanyar un 1,28%, la qual cosa li ha permès recuperar el nivell de 10.100 punts. Grifols, Fluidra (després de sengles informes de Barclays augmentant el seu preu objectiu), Endesa, Repsol i els bancs han tirat a l'alça el selectiu espanyol que va tancar en els 10.182,4 punts. Les pujades s'han traduït en un 3,32% més per a Grifols; Banc Sabadell (+2,84%); Endesa (+2,6%); Bankinter (+2,41%); Banc Santander (+2,12%); Redeia (+2,11%); Caixabank (+1,93%); IAG (+1,92%); Unicaja (+1,83%); BBVA (+1,68%); Iberdrola (+1,65%); Sacyr (+1,64%) i Telefónica (+1,64%). Per contra, únicament quatre valors han tancat amb descensos: Solaria Energía (-1,59%); Acciona Energia (-1,22%); Cellnex (-0,17%) i Acerinox (-0,14%).

El selectiu va avançar en l'obertura fins a estabilitzar-se lleugerament per sobre dels 10.100 enters|punts, després de conèixer-se ahir que el Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC, per les seves sigles en anglès) de la Fed va abordar en la seva última reunió la possibilitat de retallar els tipus d'interès al llarg d'aquest nou any. No obstant això, també va assegurar que seria apropiat mantenir un to restrictiu "per algun temps" fins que pugui donar-se per controlada la inflació. "Les actes deixen clar que la Fed ha girat el seu missatge, però no donen pistes del moment en què començaran les retallades. En el nostre cas, pensem que les potencials baixades podrien arribar en la segona part de l'any i, per tant, seran moltes menys de les que estan posant en preu els futurs de tipus d'interès", han valorat sobre això els experts de Banca March, consultats per Europa Press.

A la tarda, l'indicador espanyol va amplificar els guanys basat en els avanços de Wall Street, els índexs del qual s'elevaven en mig punt a l'hora de tancament a Europa, i després de publicar-se, segons l'informe d'ocupació ADP, que el sector privat dels EUA va generar 164.000 llocs de treball el desembre, per sobre de l'esperat pel consens i una acceleració respecte als 101.000 nous llocs de treball registrats el mes de novembre.

D'altra banda, aquest dijous s'ha conegut que l'activitat de les empreses espanyoles va tornar a expandir-se al desembre, gràcies a l'impuls del sector serveis, cosa que va permetre a l'índex compost de gestors de compra (PMI) assolir els 50,4 punts, davant els 49,8 del mes anterior. L'acompliment del sector privat espanyol destaca davant l'activitat de les empreses del conjunt de l'eurozona, que va mantenir al desembre el ritme de deteriorament del mes anterior, ampliant la contracció a set mesos consecutius.

El rendiment del bo espanyol amb venciment a una dècada ha tancat en el 3,105% després de sumar deu punts bàsics (és a dir, una desena), en tant que la prima de risc (el diferencial amb el bo alemany) s'ha situat en els 98,4 punts.

Al mercat de divises, l'euro s'apreciava un 0,32% davant el dòlar, fins a situar-se en un tipus de canvi d'1,0956 'bitllets verds' per cada unitat de la divisa comunitària.

Canvis en el Growth Market All Share

El Comitè Assessor Tècnic de l'Ibex ha decidit que des del pròxim 9 de gener quedarà exclosa Medcom Tech de l'índex Ibex Growth Market All Share a conseqüència de l'oferta pública d'adquisició d'accions formulada per Santi 1990, segons ha informat en un comunicat. L'ajustament de l'índex es realitzarà al tancament de la sessió del 8 de gener, data prevista d'acabament del termini d'acceptació de l'oferta.

Una vegada que el resultat de l'oferta hagi estat publicat de forma oficial, el Comitè prendrà les decisions que estimi oportunes sobre això, la qual cosa serà comunicat amb prou antelació, ha explicat el Comitè.