L'IBEX 35 ha firmat aquest dimecres la seva setena sessió consecutiva a l'alça amb una pujada de l'1,09%, el que li ha permès tancar per sobre dels 11.100 punts -en concret, ha finalitzat en els 11.111,3 punts- per primera vegada des de maig de 2017, en una jornada marcada per la publicació de l'Índex de Preus de Consum (IPC) avançat a Espanya.

Davant d'aquesta conjuntura, les pujades més fortes dins de l'Ibex 35 se les han anotat Acciona Energía (+4,2%), Acciona (+3,65%), IAG (+3,34%), Solaria (+2,7%), Inditex (+2,03%) i Endesa (+1,88%).

Pel costat contrari, només cinc valors han tancat amb pèrdues: Banc Sabadell (-0,79%), Repsol (-0,36%), Melià Hotels (-0,2%), Cellnex (-0,12%) i Grifols (-0,1%).

El selectiu espanyol ha trencat així en una jornada la fita d'haver tancat per sobre tant dels 11.000 com dels 11.100 punts per primera vegada des del 5 de maig de 2017 -llavors va tancar en 11.135,4 enters.

A falta del que faci demà, el principal indicador del mercat espanyol es disposa a tancar març amb un avenç de més de l'11%, la qual cosa suposaria igualar el seu registre del novembre passat, quan es va anotar una revalorització de l'11,54% en el seu millor resultat mensual en tres anys.

Al començament de la sessió d'aquest dimecres s'ha conegut que l'IPC va pujar un 0,8% el març en relació amb el mes anterior i va elevar quatre dècimes la seva taxa interanual, fins al 3,2%, a causa de l'encariment de l'electricitat i els carburants, segons les dades avançades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que ha destacat que, per contra, els preus dels aliments van pujar al març menys que l'igual mes de 2023.

Seguint amb l'agenda 'macro' espanyola, s'ha publicat que el comerç minorista va accelerar el creixement de les seves vendes al 4,8% el febrer en taxa interanual i suma 15 mesos d'alces, en tant que els preus d'exportacions industrials van baixar un 2% en el mateix període i els d'importacions van caure un 4,1%.

Així mateix, l'indicador de sentiment econòmic (ESI) d'Espanya ha registrat al març un lleuger retrocés respecte al mes anterior, en contrast amb les pujades observades a l'eurozona i el conjunt de la UE, que han collit la seva millor lectura des de l'abril passat, segons les dades publicades per la Comissió Europea.

Al terreny empresarial, Vidrala ha nomenat a Raúl Gómez, fins ara director financer de la societat, nou conseller delegat de la companyia com a resultat d'un procés de successió planificat, segons ha informat aquest dimecres la firma, que votarà en la seva pròxima junta un dividend extraordinari d'un màxim de 129 milions d'euros condicionat a la venda efectiva de la seva filial italiana.

D'altra banda, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha decidit suspendre la negociació d'Opdenergy, amb efectes des del proper 3 d'abril al tancament de mercat, després de la sol·licitud efectuada per GCE BidCo, un vehicle del fons francès Antin, després de la seva oferta pública d'adquisició (OPA) voluntària.

Les principals Borses europees també han tancat amb avenços, encara que de menor vigor que el registrat per la plaça madrilenya: Londres ha sumat un 0,01%; Milà un 0,21%: Pariu un 0,25% i Frankfurt un 0,5%.

Al mercat de matèries primeres, el preu del barril de petroli de qualitat Brent, referència per al Vell Continent, queia un 0,54% a l'hora de tancament a Europa, fins als 85,77 dòlars, mentre el de Texas se situava en 81,18 dòlars, un 0,55% menys.

Al mercat de divises, la cotització de l'euro davant el dòlar descendia un 0,1%, fins als 1,082 'bitllets verds', en tant que al mercat de deute l'interès exigit al bo espanyol a deu anys ha tancat en el 3,127% després de restar cinc punts bàsics, amb la prima de risc (el diferencial amb el bo alemany) en els 83,7 punts.