La jornada borsària d'aquest divendres es desenvolupa en una posició molt confortable, després del tancament de dijous en màxims anuals, en superar nivells no vistos des de mitjans de 2015. En l'obertura de la sessió, l'IBEX 35 es mostrava amb lleus descensos, en espera de dades econòmiques i d'algun resultat empresarial del primer trimestre de 2024.

En concret, aquest divendres el mercat serà atent a les dades de la inflació en la zona euro, corresponents al mes d'abril. Inicialment, s'espera que els preus declarin una pujada del 2,4%, igual que la del mes anterior, i que la taxa subjacent s'elevi a un 2,7%, dues dècimes més que el mes de març.

Per això, el principal selectiu espanyol, l'IBEX 35, cotitza en 11.255,1 punts en l'obertura després de deixar-se un 0,38%. Els guanys acumulats l'any es redueixen, per tant, a l'11,42%.

Entre els valors cotitzats, destacar Merlin Properties, el més descendeix en l'obertura, l'1,69%, mentre que Bankinter destaca en pujar el 0,51%. En el cas de la socimi Merlin, els inversors passen factura als resultats comunicats aquest dijous a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) rere el tancament del mercat. El seu balanç trimestral: va obtenir un benefici net de 64,8 milions d'euros, la qual cosa suposa un lleuger descens del 2,1% respecte al mateix període de l'any anterior, a causa de l'inici de les operacions dels data centers i les despeses financeres més importants. A més, el consell d'administració de Merlin Properties ha acceptat i aprovat la dimissió de Javier García-Carranza Benjumea com a membre i president de l'esmentat òrgan.

També en clau empresarial, FCC portarà a la seva junta general ordinària d'accionistes, que se celebrarà el pròxim 27 de juny en primera convocatòria o el 28 de juny en segona convocatòria, el repartiment d'un dividend flexible de més de 283,4 milions d'euros, equivalents a un import per acció de 0,65 euros, així com el traspàs de les seves activitats immobiliàries i de producció de ciment a la seva societat Inmocemento, que traurà a Borsa valorada en 1.596 milions d'euros.

Precisament, en l'obertura d'aquest dijous, el valor que més pujava era FCC (+2,65%), seguida de Repsol (+0,78%), IAG (+0,53%), CaixaBank (+0,48%) i Banc Sabadell, que avançava un 0,46%, mentre que en el costat contrari se situaven Merlin Properties (-2,49%), Colonial (-1,80%) i Solaria (-0,96%).

Les principals Borses europees també inauguraven la jornada d'avui en 'vermell', amb caigudes del 0,21% per a Frankfurt, del 0,11% per a París, del 0,05% per a Londres i del 0,03% per a Milà.

El preu del barril de petroli de qualitat Brent, referència per al Vell Continent, pujava un 0,61% en l'obertura dels mercats europeus, fins als 83,78 dòlars, en tant que la Texas se situava en 79,56 dòlars, un 0,42% més.

Al mercat de divises, la cotització de l'euro davant el dòlar es mantenia en 1,0861 'bitllets verds', mentre que al mercat de deute l'interès exigit al bo espanyol a 10 anys baixava fins al 3,224%.