Garanti BBVA, el segon banc privat turc més gran del país i el cinquè si s'inclouen també els públics, també està patint els efectes del terratrèmol a Turquia, que ha deixat milers de morts i persones ferides tant en aquesta regió com a Síria. L'entitat ja anuncia al seu web que almenys s'han vist afectades unes 105 sucursals, la qual cosa suposa l'11% de la seva xarxa. Si bé, l'entitat espanyola compta amb un total de 972 oficines al país otomà a més de 21.684 empleats, segons les xifres presentades al tancament de l'últim any.

Des de l'entitat no han detallat l'estat en el qual es troben aquestes 105 sucursals, tampoc no han comunicat si juntament amb danys materials hi ha hagut algun treballador afectat i tampoc no s'han pronunciat sobre el possible impacte que pot tenir aquesta catàstrofe natural en els seus comptes. Fonts properes a l'empresa assenyalen que estan treballant en això. Tanmateix, la Borsa d'Istanbul ja ha castigat la seva acció amb una caiguda del 7,5% aquest dimarts i un altre del 4,4% dilluns.

Des d'aquest mercat, per cert, s'han prohibit les transaccions en curt com a mesura de precaució, segons apuntes alguns mitjans del país. Es tracta d'una mesura similar a què va prendre la CNMV a Espanya el primer mes de la pandèmia del Covid-19 (el març de 2020) per l'extrema volatilitat de les borses a Espanya i a Europa davant de la incertesa.

Els mitjans turcs també informen que el 'pool' de bancs del país han decidit congelar els deutes de les persones que viuen a les regions afectades durant un temps. En concret, l'Associació de Bancs de Turquia (TBB, per les seves sigles en anglès) ha pres la decisió que els clients que puguin veure's afectats negativament a la zona del terratrèmol i tinguin dificultats per pagar els seus deutes "posposin fins a 6 mesos" l'esmentat pagament.

El president del BBVA, Carlos Torres, i el conseller delegat, Onur Genç, s'han pronunciat sobre el terratrèmol en l'àmbit intern -en un comunicat remès als empleats de Garanti Bank- i també a les xarxes socials. Els executius mostren tot el seu suport a Turquia durant "aquests temps difícils" i indiquen que estan treballant per trobar maneres d'ajudar els afectats, les seves famílies i la societat turca en general a recuperar-se de la tragèdia,

Nova clatellada per a BBVA després de la inflació

El terratrèmol a Turquia serà una nova clatellada per a BBVA, les quals comptes ja es van veure molt afectades l'any passat per la inflació del país. Actualment, la participació de BBVA en el capital de Garanti Bank és del 85,97. Aquesta va augmentar el 2022 des del 49,85% que tenia el novembre del 2021, abans de l'opa voluntària que el grup va llançar i va tancar el maig de l'any passat. Una operació que li va costar 1.400 milions d'euros.

Turquia suposa el tercer mercat per beneficis per al grup bancari després de Mèxic i Espanya. Habitualment aporta fins i tot un 30% dels guanys, però els ajustaments de l'any passat no ho van permetre i la seva contribució va ser del 7%. El banc que presideix Carlos Torres va patir en els seus comptes de 2022 els efectes de la hiperinflació al país turc, que va tancar l'any en el 60% encara que mesos abans va arribar a superar el 80%.

L'elevada inflació i la debilitat de la lira va portar BBVA a fer canvis comptables en la seva filial, que de fet s'han menjat 1.500 milions del seu benefici. Segons els comptes publicats per l'entitat a tancament de 2022, Garanti va aportar al grup uns 500 milions d'euros, un 31% menys que el 2021. El seu conseller delegat, Onur Genç, va declarar que de no haver aplicat aquests canvis comptables, "el resultat hagués estat de 2.000 milions d'euros".

El CEO reconeixia que la incertesa a Turquia és "gran" per les perspectives econòmiques i la inflació, que va arribar a assolir el 85% a l'octubre, encara que destacava que al desembre ja va baixar el 64%. "Estem fent coses, tenim experiència en altres països emergents" assegurava. Genç es referia a l'Argentina, un altre mercat on BBVA és present i fa anys que lluita amb la hiperinflació.

El Banc d'Espanya posava en alerta BBVA recentment per la situació econòmica del país. En un informe destacava que l'economia turca va continuar registrant taxes molt eleves d'inflació a finals de 2022 i l'activitat econòmica del país es va refredar a partir del tercer trimestre. Tot això en un context d'elevades necessitats de finançament exterior, endeutament en moneda estrangera i reduïdes reserves internacionals.

I en aquest context, avisava a BBVA que aquest 2023 la situació empitjoraria. El supervisor ja esperava, abans de l'horrible terratrèmol que ha sacsejat el país, que l'activitat econòmica turca fos moderada en el curt i mitjà termini, i que el consum privat s'alentís per la menor renda disponible, resultant de l'elevada inflació i l'esperada moderació del crèdit per l'efecte de les mesures macroprudencials introduïdes a mitjans de 2022. També esperava una menor aportació de les exportacions al creixement del PIB, atesa la pèrdua de competitivitat de la lira.