El centre de desenvolupament i atenció en telemedicina de Teladoc Health a Barcelona ha dissenyat la nova plataforma sanitària virtual que la multinacional nord-americana utilitzarà per a l'assistència a pacients i hospitals de tot el món. El projecte ha requerit la incorporació a l'equip de 40 professionals tecnològics que arribessin al centenar a finals d'aquest any. La tecnologia desenvolupada a la capital catalana permet als professionals mèdics l'assistència a distància dels pacients i la connexió amb altres experts mèdics o centres hospitalaris, en temps real, per determinar un diagnòstic mèdic o un tractament sanitari.

La companyia ha centralitzat al hub barceloní tota l'activitat internacional del grup fora dels Estats Units, de manera que aquesta divisió aporta 305 milions de dòlars, el 12,7% dels ingressos totals, amb un creixement del 18% el 2022. La multinacional, que cotitza a la borsa de Nova York, va facturar 2.400 milions de dòlars el 2022 i l'ebitda va assolir els 246,5 milions.

La plataforma sanitària virtual combina els últims avenços en tecnologia amb un equip humà de 250 professionals sanitaris i 150 infermers, i pot atendre més de 10 milions de persones a Espanya. Es tracta d'una eina complementària a l'assistència que donen els professionals de la salut, des de l'atenció primària als hospitals, passant per l'atenció domiciliària per a, per exemple, malalts crònics, han explicat els directius de Teladoc. Gràcies als avenços tecnològics que s'han incorporat, entre els primers usuaris hospitalaris es troba el centre de Sant Joan de Déu, a Barcelona, que ha posat en marxa un sistema de consulta mèdica a distància pioner a Espanya que, amb l'ajuda del robot dissenyat per Teladoc Health, permet als pediatres de l'hospital visitar els nens atesos d'urgència o que neixen a l'Hospital de Berga, com si fossin en la mateixa consulta. Aquest sistema, que s'implantarà pròximament en altres hospitals, també serà d'utilitat per als centres geriàtrics, segons els responsables de Teladoc, que han reconegut que en aquest capítol tenen tres projectes en marxa. Aquestes experiències s'estan duent a terme de manera local, però, en escalar la plataforma per a tot el grup, l'intercanvi d'experiències i diagnòstics podrà fer-se a escala mundial.

El president internacional de Teladoc Health, Carlos Nueno, ha assegurat que la inversió realitzada -que no ha transcendit- s'emmarca dins de la contribució en R+D de la multinacional, que oscil·la entre els 200 i els 300 milions de dòlars anuals. Aquests recursos es destinen a l'avenç tecnològic i digital, amb especial atenció als tres centres de desenvolupament que el grup té a l'Argentina, l'Índia i Barcelona. Entre els projectes que es deriven del hub de la capital catalana, en el qual treballen 800 professionals que atenen unes 7.000 consultes metgesses diàries, hi ha el desenvolupament d'aplicacions mòbils en salut digital per a tot el món, el desenvolupament de programari de telemedicina per a hospitals (com en el Charité Berlín amb consultes mèdiques a distància de pacients en cures intensives), la gestió de dades i la intel·ligència artificial aplicada a la salut. "La sanitat avança i es democratitza amb la tecnologia", a més de contribuir a resoldre alguns dels problemes actuals, com les llistes d'espera, l'escassetat de llits, els desplaçaments de pacients a centres hospitalaris de referència -especialment a les zones rurals-, o la falta d'especialistes en algunes àrees geogràfiques, i facilita eines per al professional de la salut, ha destacat Carlos Nueno.